Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цвета Караянчева: Жените в униформа допринасят за баланса при разработването на адекватни и иновативни подходи за разрешаване на конфликти във всички сфери на живота със своите качества, стоицизъм, себеотрицание и сила на духа
08/09/2020

Жените в униформа допринасят за баланса при разработването на адекватни и иновативни подходи за разрешаване на конфликти във всички сфери на живота със своите качества, стоицизъм, себеотрицание и сила на духа. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на официалното откриване на дискусията „20 години – жените, мирът и сигурността“. Събитието се организира по повод годишнината от приемането на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН.

Цвета Караянчева подчерта важността на форума, за да се очертае още по-добре ролята на жените не само в сектор „Сигурност“, но и във всички останали сфери на политическия, икономическия и социалния живот. Председателят на парламента отбеляза също, че ефективността на жените в обществения живот е неоспорима при разрешаване на конфликти, преодоляване на кризи, провеждане на диалог и съвместни усилия за установяване на мира. Затова Резолюция 1325 е първият международен документ, който обвързва пряко ролята на жените с процесите на изграждане на мира и оборва онези, които оспорват приноса и ролята, омаловажат участието им в мироопазващи мисии, посочи Цвета Караянчева.

По време на дискусията председателят на Народното събрание добави, че новаторският за времето си текст подчертава ролята на жените във воденето на преговори, сближаването на позиции и завръщането към нормален живот след военни действия. Цвета Караянчева припомни приетия от законодателната институция през 2016 г. Закон за равнопоставеността на жените и мъжете, както и разработения през 2020 г. национален план за прилагане на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН.

По думите й работещите жени в службите за сигурност и отбраната са както пример за следващите поколения, така и гарант, че усилията на държавата не са епизодични, защото те не са допуснати там по нечие благоволение, а са извоювали мястото си с професионализъм, воля, упоритост и с действията си доказват, че наравно с мъжете защитават честта на пагона.

В срещата участваха представителки от Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, както и от структурите на пряко подчинение министъра на отбраната и на Българската армия, от Сдружението на жените военнослужещи, висши военни училища и др.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини