Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс
08/10/2020

Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Изборния кодекс. "За" повторното приемане на измененията гласуваха 124 депутати, а 89 бяха "против".

"БСП за България", ДПС и шестима независими депутати подкрепиха ветото. ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим депутат гласуваха "за" повторното приемане на промените, т.е. против ветото.

Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане разпоредбите, свързани с паралелното гласуване в една секция с хартиени бюлетини и с машини. В мотивите си той посочва, че така се обезсмисля машинното гласуване и се усложнява изборният процес. Президентът атакува и разпоредбата, с която законодателят възлага на ЦИК отговорността за наемане или закупуване на машините. Държавният глава възрази и срещу отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да бъдат решавани въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини