Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Срещи на българската парламентарна делегация във Вашингтон
07/09/2005
Срещи на българската парламентарна делегация във Вашингтон

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, която е на посещение в САЩ във връзка с провеждането в Ню Йорк, в седалището на ООН на Втората световна конференция на председателите на парламенти, проведе на 6 септември 2005 г. срещи във Вашингтон последователно с председателя на Комисията по външни отношения в Сената на САЩ сенатор Ричърд Лугър, с председателя на Подкомисията по международна икономическа политика, експорт и насърчаване на търговията към Комисията по външни отношения на Сената на САЩ сенатор Чък Хейгъл, с конгресмен Джо Уилсън, със съветника на президента по националната сигурност Стивън Хедли и с Елън Таушер, член на конгреса на САЩ.

Георги Пирински запозна домакините с основните приоритети пред новия български парламент, свързани с успешното членство в ЕС, извършването на ускорена съдебна реформа и създаването на законови условия за ускорен икономически растеж.

Председателят на Народното събрание очерта основните параметри на политиката, която следва да провежда страната ни в трите приоритетни области – европейска интеграция, ускорен растеж и социална отговорност. Тези ориентации, заяви Пирински, са в основата на формираната широка коалиция, подкрепяща и излъченото от нея правителство.

На срещите бе споделена оценката, че отношенията между България и САЩ са на равнището на стратегическо партньорство. Двете страни придават голямо значение на развитието на търговско-икономическите отношения, които по взаимна оценка изостават от нивото на политическите и военните контакти. Статистиката, по данни на българското икономическо министерство, сочи, че стокообменът е 763, 5 млн. долара през 2004 г., а преките инвестиции на САЩ в България за периода 1994-2004 са 531, 9 млн.долара.

Важен знак за сближаването между двете страни е интензивното нарастване на човешките контакти, пътуванията с бизнес, образователна и културна цел, бе споделено в разговорите. От българска страна бе подчертан стремежът на страната ни към включването й в Програмата на САЩ за безвизов режим (Visa Waiver Program).

На срещите бе разменена и информация по болезнения за България въпрос, свързан с делото срещу българските медици в Либия.

На всички срещи Георги Пирински изрази надежда, че предстоящото официално посещение на българския президент в САЩ ще се превърне в импулс, който ще даде старт на нова фаза на развитие на двустранните отношения.

Програмата на делегацията за 7 септември 2005 г. предвижда закуска с лидери на водещи мозъчни тръстове, която ще се проведе в Космос клуб в американската столица.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини