Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев
23/09/2005
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ СЕ СРЕЩНА С ПРЕЗИДЕНТА НА АЗЕРБАЙДЖАН ИЛХАМ АЛИЕВ

Тази визита бележи развитие в двустранните отношения между България и Азербайджан, подчерта на срещата президентът Илхам Алиев. Налице са всички предпоставки и условия за активизиране на политическите и икономическите отношения между двете страни, допълни той. Георги Пирински и Илхам Алиев изразиха надежда, че контактите между Народното събрание и парламента на Азербайджан, който ще бъде формиран след изборите на 6 ноември, ще продължат да се развиват все така активно.

Изборите са основен фактор и принос за развитието на демократичните процеси в Азебрайджан, подчерта на срещата председателят на българския парламент. Двамата бяха единодушни, че изборите са важна стъпка и за реализирането на евроинтеграционната политика на страната.

Азербайджан ще разчита на подкрепата на България по отношение на евроатлантическата интеграция, каза още Илхам Алиев. Георги Пириски го увери, че България ще подкрепя Азербайджан и ще сподели опита си по пътя към членство в евроатлантическите структури. Той запозна госта с приоритетите на 40-тото НС, свързани с интеграцията ни в ЕС.

Убеден съм, че парламентите на двете страни ще работят още по-интензивно за развитието на търговско-икономическите контакти и за увеличаване на инвестициите, заяви председателят на българския парламент. В тази връзка беше подчертана ролята на парламентарните групи за приятелство. Георги Пирински информира госта, че следстващата седмица ще бъде сформирана парламентарната група за приятелство с Азербайджан.

Парламентарното сътрудничество между двете страни се развива динамично и в международен план – особено активни са контактите между представителите на двете държави в ПАСЕ и Съвета на Европа.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини