Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изявление на председателя на Народното събрание Георги Пирински в пленарната зала по повод решението на Върховния касационен съд на Либия
16/11/2005
Изявление на председателя на Народното събрание Георги Пирински в пленарната зала по повод решението на Върховния касационен съд на Либия по делото срещу българските медици

След произнасянето на смъртните присъди срещу петте български медици и техния палестински колега, животът на нашите сънароднички виси на косъм.

Вчерашното решение на Върховния съд на Либия за отлагане на делото дава още малко време, за да възтържествува правосъдието и справедливостта. През последните дни и седмици още веднъж станаха пределно ясни няколко безспорни факта - че трагедията, сполетяла либийските деца, се дължи на дълбоки проблеми в либийското здравеопазване и че българските медици са напълно невинни; че показания, изтръгнати с мъчения, нямат абсолютно никаква правна стойност, както и че други основания за задържането и съденето на нашите сънароднички липсват.

Българските парламентаристи и в ПАСЕ, и в други международни форуми, и в двустранни контакти успешно съдействаха за мобилизирането на широко парламентарно и обществено мнение за спасяването на живота на сънародничките ни и тяхното освобождаване.

Днес ние отново категорично заявяваме, че ще продължим ежедневно да следим хода на процеса срещу нашите сънароднички, като категорично настояваме либийското правосъдие да вземе единствено възможното решение - пълното оправдаване на българските гражданки и завръщането им в страната.

Призоваваме всички български граждани, държавни институции и обществени структури, както и всички съпричастни към гарантирането на човешките права, свободата и достойнството на българските медици, да удвоят усилията, за да може на 31 януари следващата година да възтържествува правдата и да падне заплахата за живота и свободата на нашите сънароднички.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини