Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Участие на Георги Пирински в Петата Конференция на председателите на парламенти на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Евр
17/03/2006
УЧАСТИЕ НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ В ПЕТАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТИ НА СТРАНИТЕ ОТ ПРОЦЕСА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще участва в Петата Конференция на председателите на парламенти на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Конференцията ще се проведе на 17 март 2006 г. в Атина.

За участие във форума са поканени председателите на парламентите и председателите на комисиите по външна политика и по европейска интеграция на страните-участнички. Покани за участие като наблюдатели на конференцията са отправени и към председателя на парламента на Молдова, председателите на парламентарните асамблеи на Европейския парламент, Съвета на Европа, ЗЕС, НАТО, ОССЕ и ЧИС, както и към специалния координатор на Пакта за стабилност за ЮИЕ.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 17 март 2006 г., от 9.00 часа, в сградата на парламента на Гърция. Форумът ще бъде председателстван от председателя на парламента на Република Гърция проф. Ана Бенаки и ще бъде приветстван от министъра на външните работи на Гърция г-жа Дора Бакоянис.

Темите на форума, който е разделен в три сесии, са:
● Насърчаване на регионалното сътрудничество и стопанската инициатива в региона: ролята на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа;
● Въпроси на демократизацията и гражданското общество;
● Европейската перспектива на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Докладчик по темата за демократизацията и гражданското общество е председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Петата Конференция на председателите на парламенти на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще завърши с приемането на Декларация. От българска страна в конференцията ще участват също председателят на Комисията по европейска интеграция Атанас Папаризов и народният представител Йордан Величков, член на Комисията по външна политика.

В Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, който е форум за дипломатически и политически диалог, участват Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Македония, Румъния, Сърбия и Черна Гора, Турция и Хърватия. Молдова има статут на страна-наблюдател.

Началото на инициативата бе положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страни от Югоизточна Европа, която се проведе на 6 и 7 юли 1996 г. Тогава бе взето решение за развитие на дълготраен процес на многостранно сътрудничество между страните-участнички в следните четири области: укрепване на стабилността, сигурността и добросъсъдството; икономическото развитие; хуманитарни, социални и културни въпроси; провосъдие, борба с организираната престъпност, с незаконния трафик на наркотици и оръжие, както и с тероризма.

Процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа понастоящем се председателства от Гърция.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини