Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с президента на Държавата Израел
12/06/2006
СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ПРЕЗИДЕНТА НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ

Председателят на парламента Георги Пирински прие днес, 12 юни 2006 г., в Народното събрание президента на Държавата Израел Моше Кацав, който е на двудневно държавно посещение в България.

Задълбочаването на приятелските отношения между двата народа, развитието на политическия диалог, перспективите за разширяване на търговско-икономическите връзки и пълноценното оползотворяване на съществуващия потенциал в областта инвестиционното сътрудничество бяха сред основните теми на разговора.

Като изключително ползотворно определи посещението си у нас израелският президент и подчерта традиционното приятелство, което свързва българския и израелския народ. България и Израел споделят общите ценности на демокрацията и парламентите на двете страни са техни най-висши изразители, посочи Моше Кацав.

Спасяването на българските евреи е сърцевината на приятелските отношения между двата народа, заяви Георги Пирински. Той увери гостите, че Народното събрание пази жив спомена за този величав епизод от историята ни, защото тъкмо тук, зад стените на парламента заместник-председателят на XXV-то НС Димитър Пешев е разгърнал своята инициатива, събирал е подписи и е надигнал решителен глас против изпращането им в хитлеристките лагери на смъртта. Общо бе мнението, че трябва да се поддържа жива паметта за това събитие и тя да става достояние на възможно най-голям брой хора по света.

Председателят на парламента информира госта за актуалната законодателна работа на 40-то НС, като я определи като особено интензивна на прага на членството ни в Европейския съюз. Чрез новите възможности, които предлага членството ни в евросъюза, ще се стремим да отговорим на основното предизвикателството, а именно - повишаването на жизненото равнище на хората, заяви Георги Пирински. Той изрази убеденост, че посещението на израелския президент ще стимулира по-нататъшното сътрудничество между двете страни, в което важно място заемат търговско-икономическите връзки. Налице е голям потенциал в областта на инвестиционното сътрудничество, който може да бъде оползотворен. Страната ни е отворена за нови израелски инвестиции, отбеляза Георги Пирински.

“С дълбока благодарност и признателност за стореното от Димитър Пешев, от парламента и от народа на България за спасяването на българските евреи”, написа в почетната книга на Народното събрание израелският президент Моше Кацав. Той поднесе цветя на паметната плоча пред сградата на Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини