Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание е домакин на Втората световна конференция на жените – парламентаристи
19/06/2006

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е ДОМАКИН НА ВТОРАТА СВЕТОВНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЖЕНИТЕ – ПАРЛАМЕНТАРИСТИ
София, 19 – 20 юни 2006 г.


Народното събрание на Република България е домакин на Втората световна конференция на жените – парламентаристи, която се провежда на 19 и 20 юни 2006 г. в София. Във форума участват 160 представители на парламенти от 59 държави. Темата на конференцията е “Политика за по–ефективна защита на децата и младежите по отношение на правото на здраве, образование и умствено и психическо състояние”. Целта на Световната среща в София е да развие традициите на проведения в Рим през 2004 г. първи такъв форум.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински приветства участниците в конференцията. Длъжни сме категорично да заявим и отстоим пълния приоритет на работата на държавните институции, на неправителствените структури и на международните организации за гарантиране на основополагащите права на децата и младежите на пълноценно развитие, заяви Георги Пирински при откриването на Втората световна конференция на жените-парламентаристи. Той подчерта, че днес здравето и умственото развитие на децата и младежите са подложени на сериозни заплахи и рискове - от липсата на достъп до елементарна здравословна среда и обучение до посегателства срещу тях като наркотици, насилие и най-нечовешка експлоатация. Сред огромното множество управленски проблеми и предизвикателства и парламентите, и правителствата трябва да намерят работещите решения за спешното и ефективно преодоляване на заплахите и посегателствата, на които са подложени децата ни навсякъде по света, допълни председателят на българския парламент в словото си при откриването на Втората световна конференция на жените – парламентаристи.

Поздравителен адрес от името на председателя на Интерпарламентарния Съюз Пиер-Фердинандо Казини представи посланикът на Италия в България Жан Батиста Кампаниола. Защитата на правата на децата е наша обща задача, се казва в приветствието на Фердинандо Казини. Ние сме овластени да приложим законите, свързани с децата, и да разпределим нужните за това финансови ресурси, посочва Казини.

Председателят на Българския инициативен комитет Евгения Живкова отбеляза, че през последните пет години в България са направени промени в нормативната база за засилване на мерките за закрила на детето. Сред целите за преодоляване на проблемите, свързани с младежката заетост, тя посочи стимулирането на връзката между училищата и бизнеса и продължаващото през целия живот обучение, улесняването на прехода от училището към работното място, както и специална програма, която да подпомогне децата на бедните и на хората в неравностойно положение за преодоляване на неграмотността.

Сред гостите на форума бяха министър-председателят Сергей Станишев, председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, народни представители, представители на дипломатическите мисии в България, неправителствени организации.

“Осигуряване на по-ефективна защита на правата на децата и младежите, на здраве, образование и благоприятно физическо и психическо развитие”; “Семейството и училището заедно за превенция на насилието срещу деца”; “Сътрудничество между държавата и гражданското общество за защита на децата”, са основните теми, които обсъждат днес и утре жените-парламентаристи на световния форум. Той ще приключи своята работа с приемането на заключителна Резолюция.

На 20 юни 2006 г., вторник, от 12.00 часа ще се проведе ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, на която ще бъдат обобщени резултатите от форума.


Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини