Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински се срещна с турска парламентарна делегация, водена от председателя на Великото национално събрание на Турция Бюлент Арънч
21/06/2006
Георги Пирински се срещна с турска парламентарна делегация, водена от председателя на Великото национално събрание на Турция Бюлент Арънч


Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес, 21 юни 2006 г. с председателя на Великото национално събрание на Турция Бюлент Арънч. Турският гост и водената от него парламентарна делегация се срещнаха и с представители на всички парламентарни групи в 40-то Народно събрание. Председателят на турския парламент е на официално посещение в България от 21 до 23 юни 2006 г. по покана на Георги Пирински.

Визитата на Бюлент Арънч бе оценена по време на разговорите като важна стъпка в развитието на двустранните отношения. Българският парламент има активна и ангажирана позиция по отношение на развитието на контактите между двете страни, подчерта на срещата Георги Пирински. Той запозна госта със законодателните приоритети и интензивната работа на 40-то Народно събрание, свързана с изпълнението на критериите за членство на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Бюлент Арънч изрази надежда България да получи пълноправно членство на 1 януари 2007 г. Той подчерта, че преговорите на Турция с ЕС продължават и страната ще разчита занапред и на подкрепата на България.

Централно място в разговора бе отделено на развитието на парламентарните отношения между двете приятелски страни, както и на регионалното сътрудничество на Балканите. Георги Пирински и Бюлент Арънч изразиха общото желание за задълбочаване на контактите между комисиите на двата парламента. Като съседи в този регион на Европа ние сме изправени пред общи предизвикателства и сме призвани да работим в тясно сътрудничество за тяхното преодоляване, особено по отношение на борбата срещу тероризма и незаконния трафик, заяви на срещата председателят на българския парламент.

Високо бе оценено интензивното развитие на търговско-икономическите контакти между двете страни и на състоянието на търговския баланс. Бюлент Арънч подчерта изключително доброто ниво на търговския стокообмен и изрази надежда да се увеличат българските инвестиции в Турция.

По време на официалното си посещение в България турската парламентарна делегация, водена от председателя на Великото национално събрание на Турция Бюлент Арънч, ще се срещне с президента на България Георги Първанов и с министър-председателя Сергей Станишев и с Комисията по външна политика и с Комисията по европейска интеграция на НС. Бюлент Арънч ще открие и офиса на Българо-турската търговско-промишлена палата.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини