Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Генерална асамблея на ПАЧИС, 9 – 11 юли 2013 г., София

Ръководителят на българската делегация в ПАЧИС за форума
Със своите природни дадености, историята и културата си държавите от Черноморския регион имат голям туристически потенциал, който може да спомогне за икономическия растеж и сътрудничеството в ЧИС. Около това мнение се обединиха участниците в 41-то пленарно заседание на Генералната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), заяви ръководителят на делегацията на Народното събрание в организацията Петър Кънев.

„Туризмът като важен фактор за икономическия растеж и сътрудничеството в региона на ЧИС” беше основната тема, която обсъдиха делегатите на престижния форум, чиито домакин на 10 и 11 юли 2013 г. беше София. В началото на дискусията изказване направи заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, която подчерта, че е един от големите поддръжници на сътрудничеството в района на Черно море и уточни, че през 1998 г. е била избрана за вицепрезидент на Банката за търговия и развитие на Черно море. По думите й тогава за мнозина е било трудно да повярват, че държавите от региона могат да създадат здрава и солидна международна финансова институция, но въпреки всички пречки и бариери, благодарение на техните умения и потенциал, са успели да изградят един от органите Черноморското сътрудничество. Трябва да продължим по този път, както и да възприемем нови идеи и правила за насърчаване на търговското сътрудничество между страните-членки на ЧИС, добави Даниела Бобева.

По време на дискусията представители на националните делегации направиха изказвания, в които заявиха, че туризмът трябва да изиграе съществена роля за възстановяването на Черноморския регион. Беше отбелязано, че 8 процента от световните приходи в туризма се реализират на територията на страните от ПАЧИС.

Делегатите на форума приеха препоръки за сътрудничество в областите на образованието и на спасителни операции в Черноморския басейн. Ръководителят на делегацията на Народното събрание в организацията Петър Кънев беше избран за заместник-председател на Асамблеята.

По предложение на делегацията на Турция участниците в 41-то пленарно заседание на Генералната асамблея на ПАЧИС гласуваха декларация, осъждаща терористичните актове на турско-сирийската граница и заявление за подкрепа на кандидатурата на Турция за домакинство на летните Олимпийски игри през 2020 г. Подобно заявление е било гласувано и в подкрепа на кандидатурата на руския град Сочи за домакинство на зимните Олимпийски игри през 2014 г. Провеждането на Олимпийските игри в Истанбул е голям плюс за Балканите и за България, тъй като много олимпийски отбори ще дойдат на подготовка и аклиматизация у нас, коментира Петър Кънев.

България отдава голямо значение на сътрудничеството в рамките на ПАЧИС, подчерта ръководителят на българската делегация в Асамблеята и допълни, че поредно доказателство за това е присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев на откриването на форума. Държавният глава намери интересен прочит на взаимодействие между Дунавската стратегия и Черноморската зона, коментира Петър Кънев. С приветствие към делегатите на форума се обърна и председателят на Народното събрание и на ПАЧИС Михаил Миков.

На форума в София ротационното председателство на Асамблеята беше поето от парламента на Грузия и неговия председател Давид Усупашвили. 42-рата пленарна сесия на Генералната асамблея на ПАЧИС ще бъде на 18 и 19 декември 2013 г. в Тбилиси. На заседанието ще бъдат разгледани въпроси, свързани с причините, последиците и възможните последствия за държавите-членки на ЧИС от глобалното изменение на климата и с ролята на ПАЧИС за засилване на сътрудничеството в Черноморския регион. Ще бъдат обсъдени и възможностите за популяризиране на материалното и нематериалното културно наследство на държавите-членки на организацията чрез свързване на културни и туристически маршрути в страните от региона на Черно море.
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001