Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И МЕДИИТЕ
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И МЕДИИТЕ
22/06/2011

  Проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 102-03-15, внесен от Министерски съвет на 17.06.2011 г.
  Д О К Л А Д


  На редовно заседание, проведено на 22 юни 2011 г., Комисията по културата, гражданското общество и медиите разгледа и обсъди проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 102-03-15, внесен от Министерски съвет на 17.06.2011г.
  На заседанието на комисията присъстваха: от Министерството на културата: Митко Тодоров – заместник-министър и Боян Милушев – парламентарен секретар; от Министерството на труда и социалната политика: Емил Мирославов – директор на дирекция „Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд"; от Националния осигурителен институт: Весела Караиванова – подуправител, Валентина Кръстева – главен директор на главна дирекция „Пенсии" и Станислава Атанасова – парламентарен секретар.
  На основание чл. 91 от Кодекса за социално осигуряване, Министерският съвет с Решение № 441 от 16.06.2011 г. предлагана Народното събрание проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на Радосвета Антова Бояджиева, от гр. София, считано от 1 юни 2011 г.
  Предложението е мотивирано от творческата дейност на Радосвета Бояджиева – първата жена диригент в България. Главен диригент и основател на държавния симфоничен оркестър във Враца първата дама на диригентския пулт у нас е работила в Софийската държавна филхармония и Софийската опера и включва в репертоара си произведения като „Дама Пика", „Евгений Онегин", „Бохеми", „Токса", „Кармен", „Аида", „Ромео и Жулиета" и много други.
  През 1973 г. Радосвета Бояджиева създава Врачанската филхармония и е неин главен художествен ръководител в продължение на 15 години, а през 2001 г. създава камерен оркестър „Радосвет" към община Враца. Под палката й са свирили симфоничните оркестри на Полша, Румъния, Италия, Белгия и др. Музикалните специалисти я определят като своеобразна и ярка личност, артистична и съвършена диригентка. През 1966 г. получава лично от Херберт фон Караян покана да присъства на премиерата на „Борис Годунов" в Залцбург.
  Радосвета Бояджиева е носител на няколко награди на Министерството на културата, на почетна значка и грамота на дейците на културата - Враца. Почетен гражданин е на Враца.
  Министерството на труда и социалната политика подкрепя проекта за решение на Министерски съвет за отпускане на пенсия за особени заслуги на Радосвета Бояджиева. От Националния осигурителен институт също подкрепят направеното предложение.
  След приключване на обсъждането и проведено гласуване единодушно с 10 гласа „за", Комисията по културата, гражданското общество и медиите прие следното становище:
  Предлага на Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Кодекса за социално осигуряване да подкрепи проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 102-03-15, внесен от Министерски съвет на 17.06.2011 г. на Радосвета Антова Бояджиева от гр. София, считано от 1 юни 2011 г.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:
  Даниела Петрова
  Форма за търсене
  Ключова дума