Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И МЕДИИТЕ
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И МЕДИИТЕ
18/01/2012

  Проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 102-03-29, внесен от Министерски съвет на 23.12.2011г.
  На редовно заседание, проведено на 18 януари 2012 г., Комисията по културата, гражданското общество и медиите разгледа и обсъди проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 102-03-29, внесен от Министерски съвет на 23.12.2011г.
  На заседанието на комисията присъстваха: от Министерството на културата – Митко Тодоров, заместник-министър и Боян Милушев, парламентарен секретар; от Министерството на труда и социалната политика, дирекция „Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд” – Емил Мирославов, директор; от Националния осигурителен институт – Бисер Петков, управител и Станислава Атанасова, парламентарен секретар.
  На основание чл. 91 от Кодекса за социално осигуряване, Министерският съвет с Решение № 930 от 22.12.2011 г. предлага на Народното събрание проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на Людмила Чешмеджиева, от гр. София, считано от 1 декември 2011 г.
  Проектът за решение бе представен от г-н Митко Тодоров.
  Предложението е мотивирано от творческата дейност на голямата оперетна прима и киноактриса Людмила Чешмеджиева.
  Людмила Чешмеджиева е едно от лицата - емблеми за изкуството на оперетата в България. Излизала е на сцената в над 70 централни роли от класическия оперетен репертоар и в мюзикъли като: "Прилепът", "Цигански барон", "Една нощ във Венеция", "Царицата на чардаша", "Теменужката от Монмартър", "Страната на усмивките", "Бал в Савоя", "Случка в Уест Сайд", "Магьосникът от Оз", "Кабаре", "Монте Кристо" и др.
  Многобройни са изявите й на концертния подиум у нас и в чужбина – Чехия, Словакия, Русия, Гърция, Израел, Малта, Мексико, Швейцария, Австрия и др.
  Людмила Чешмеджиева е единствената актриса на Музикалния театър, поканена да гастролира на драматична сцена – в Шекспировата комедия “Много шум за нищо”, постановка на Гриша Островски в Сатиричния театър. Има запомнящи се роли в над 15 филма – "Крадецът на праскови" (1964), "Деца играят вън" (1973) , "Хирурзи" (1977), "Войната на таралежите" (1979), поредицата "Баш майсторът" (1974-1983). Последната й засега роля в киното е в „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008). Участва и в много постановки на Телевизионния театър на Българската национална телевизия.
  В началото на 90-те години на миналия век Людмила Чешмеджиева е първата дама директор в историята на Драматично-музикалния театър „Стефан Македонски”.
  Министерството на труда и социалната политика подкрепя проекта за решение на Министерски съвет за отпускане на пенсия за особени заслуги на Людмила Чешмеджиева. От Националния осигурителен институт също подкрепят направеното предложение.

  След приключване на обсъждането и проведено гласуване единодушно с 14 гласа „за”, Комисията по културата, гражданското общество и медиите предлага на Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Кодекса за социално осигуряване да подкрепи проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, 102-03-29, внесен от Министерския съвет на 23.12.2011г. на Людмила Владимирова Чешмеджиева от гр. София, считано от 1 декември 2011г.


  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  Даниела Петрова
  Форма за търсене
  Ключова дума