Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
Комисия по образованието и науката
Санкциите не решават проблема с агресията в училище
06/10/2017
„Всяко нещо има отношение към провокиране на агресия-ниско образование, телевизия, семейство. Може да извадим дълъг списък за свършено и дълъг за предстоящото, но след като има една обществена примиримост с агресията, няма да стигнем до никъде. Колкото и промени в законите и наредбите да направим, ако се примиряваме със ситуацията, която виждаме, законите си остават на хартия“.
Това заяви председателя на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова на форум „Как да спрем насилието в училище – три стъпки за по-безопасна учебна среда“ в София. Според нея санкцията и наказанието не решават проблемите, а трябва да се работи върху причините, които го предизвикват. Дамянова заяви, че първата стъпка е превенцията, следващата е преодоляване на конфликта и третата е стъпката за преодоляване на криза. Трябва да се стремим да не стигаме до третия етап, допълни тя.
Председателят на комисията по образование подчерта, че е от изключително значение всеки да си върши работата, там където е неговото професионално място. Само така ще има ефект. Проблемът не е в нормативната наредба, защото какъвто и да е един акт, той не може да отрази динамиката в развитието на обществото, обясни Дамянова.
Участниците във форума, експерти, представители на институциите и учители се обединиха около позицията, че всеки трябва да си свърши работата, така че училището да е привлекателно за децата, с основна грижа към техните умения и знания, с конкретна работа с родителите и споделяне на добрите практика.