Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Стенограми от пленарни заседания
ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ
София, понеделник, 27 октомври 2014 г.
Открито в 14,05 ч.
27/10/2014
Видео архив » Преглед на видео архив
Председателствали: временният председател Стефан Данаилов и председателят Цецка Цачева

(Четиридесет и третото народно събрание се открива от най-възрастния народен представител господин Стефан Данаилов.)

ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Добър ден, уважаеми дами и господа!
Преди всичко моля всеки от Вас да се регистрира.
Имаме необходимия кворум. Откривам днешното заседание. (Звъни.)
Съгласно традиционно утвърдения протокол и договореност между парламентарно представените политически сили това важно заседание, поставящо началото на работата на Четиридесет и трето народно събрание, се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.
Уважаеми дами и господа, сериозно или на шега се оказа, че аз отново съм най-възрастният народен представител и това ми дава правото и отговорността да се обърна към Вас с надеждата този път да съм по-добър орисник за бъдещето на нашата съвместна работа.
Почитаеми господин Президент, Ваши Светейшества, Ваши Превъзходителства, уважаеми министри, уважаеми зрители и радиослушатели!
Пъстър е букетът от партии, които изпратиха свои представители в тази зала. Много и различни са посоките на посланията, с които убеждавахме своите избиратели. Въпреки това много се надявам, че мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие.
Трудното раждане на този парламент доказа, че сме занемарили много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не може да отлагаме лечението на българския обществен живот. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и спешно да предложим най-важните стъпки по пътя към националното спасение. Така крачка по крачка да се опитаме да върнем доверието на хората, за да активираме тяхното участие в обществените процеси.
Много хора все още очакват от нас промяната, която им обещавахме всички. Младите търсят основание да се усъвършенстват и останат в Република България, възрастните хора – достойна отплата за труда си, хората на бизнеса очакват гаранции за своята креативност и икономическа активност, а творците и хората на науката – простор за своето творческо вдъхновение.
Дами и господа, ако в сърцата ни е останала дори и капчица кръв, вярна на Кубратовия завет „Съединението прави силата”, трябва да обединим разум и сили, защото нищо не е по-важно от добруването на нацията ни и само общите ни усилия могат да дадат плодове за нейното бъдеще.
Водени от тази воля, предлагам да пристъпим към най важната част от нашата работа днес – полагане на клетвата.
Моля, станете и повтаряйте след мен. (Всички стават.)
„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!”. (Ръкопляскания. Звучи химна на Република България. Звучи химна на Европейския съюз, народните представители от Партия „Атака” сядат.)
Скъпи колеги, от сърце желая на всички да сте живи и здрави, да имате сили, за да изпълним всичко това, което искат от нас избирателите!
На добър час Ви желая от сърце! (Ръкопляскания.)
След изявено от него желание да се обърне към българския парламент, давам думата на президента на Република България господин Росен Плевнелиев.
ПРЕЗИДЕНТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Уважаеми господин председателстващ първото заседание на Четиридесет и третото Народно събрание!
Уважаеми господин Министър-председател!
Уважаема госпожо Вицепрезидент!
Ваше Светейшество!
Уважаеми господин Председател на Конституционния съд!
Уважаеми вицепремиери и министри!
Уважаеми ръководители на религиозните общности в България, Ваши превъзходителства!
Уважаеми госпожи и господа народни представители!
Драги гости, скъпи сънародници!
На първо място искам да пожелая успех на всички избрани народни представители в Четиридесет и третото Народно събрание. Сигурен съм, че вече усещате отговорността, с която е натоварено народното доверие. Високите очаквания към Вас от обществото изискват честност и неуморна работа. Българските граждани искат да живеят достойно. За да повишим качеството на живот в страната, са необходими реформи, ефективни политики и институции, обърнати с лице към хората, а реалните проблеми на държавата и обществото да съпътстват ежедневната ни работа.
Предизборните битки приключиха. Сега сме изправени пред реалността и пред трудните, но важни решения, които предстоят. Искрено се надявам Народното събрание да се превърне в институция, където политическите сили противопоставят идеите и аргументите си, а личните и партийните противопоставяния и противоречия да останат на заден план.
България е парламентарна република и нито една от важните за държавата стъпки не може да бъде предприета без работещ и стабилен парламент. Вярвам, че парламентарната демокрация и многопартийната политическа система са най-стойностните постижения на българския преход. Не бива да си позволяваме да ерозира общественото доверие в тези ценности. Ако с поведението си подхранваме максимата: „Всички са маскари”, отчуждаваме гражданите от политическото представителство, отслабваме институциите и блокираме развитието на демократичната държава. Политическите сметки на дребно създават хранителна среда за всякакъв вид популизъм и екстравагантни идеи за промяна, включително и на формата на държавно управление.
България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое – не. Няма магическа формула, която без общо усилие да ни изведе по пътя на просперитета. Решението е работа в полза на хората. Решението е в стриктното спазване на принципите на правовата държава и разделението на властите. Безпринципното противопоставяне, острите нападки и политическите заклинания водят до това, че днес половината наши сънародници, за съжаление, не гласуват. Това поставя на изпитание самите основи на демократичното устройство. В подобен сблъсък няма победители – губим всички, губи държавата, а най-излъгани в очакването си остават гражданите. За да възстановим доверието в институциите, в политическите партии и като цяло – в парламентаризма, е необходимо публично и отговорно да изпълним това, което сме обещали.
Народът си каза тежката дума, като гласува. Сега политиците са на ход. Само с разум и национално отговорен подход, с много повече работа и много по-малко скандали и безсмислено противопоставяне можем да бъдем полезни на обществото. Без значение дали харесваме или не резултатите от тези избори, ние сме длъжни да ги разчетем правилно и да намерим решенията, които народът очаква от нас.
Българските граждани искат работеща държава, която гарантира справедливост, социална защита и спазването на правилата от всички. Последните години показаха, че агресивното преследване на лични и теснопартийни интереси са част от грешките на младата демокрация, но те са обречени на неуспех. За 25 години в България израсна едно ново, свободно поколение, което се превърна в истинско гражданско общество с безжалостен коректив на всеки, който схваща политиката като серия от договорки и демагогски обяснения пред удобни медии.
Пожелавам на Четиридесет и третото Народно събрание да покаже истинското лице на политиката и на парламентаризма. Българските граждани поставиха на всички Вас, народните представители, сложна, но ясна задача – да потърсите общото между Вас, като запазите различията си.
От позициите, които сега ще завземе всяка една политическа сила, ще се определи дали многообразието може да се превърне в богатство, защото именно когато съпоставим приоритетите на по-голям брой политически субекти, тогава можем да откроим съвсем ясно и най-важните национални приоритети. Тесните партийни интереси трябва да отстъпят на националните интереси. България има нужда от работещ парламент и редовно правителство. Нека покажем, че и българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции.
Много е възможно България да бъде управлявана от коалиции за много години напред. Това не е непременно лошо. Напротив, коалиционната култура е неразделна част от всяка демокрация. Нека заменим балканския с европейския подход – не раздаване на постове или власт на всяка цена, а какво смислено има за вършене в държавата и кой е най-компетентен да го свърши.
Вече не вярваме на революции, на месии, на популисти – това е добре. Вместо силните хора нека изберем силните институции, нека заложим на модерния патриотизъм, който ни учи да обичаме родината си и да се посветим на народа си.
Нека се разграничим от криво разбрания национализъм, сеещ омраза към различния, която води до изолация и бедност. Обществото има нужда от отговорни и компетентни лидери в икономиката, държавата и в политиката. Нека им дадем път, да гледаме напред в ХХІ век, а не назад – към наследството и зависимостите на комунистическия режим.
На няколко поредни избора българските граждани изразиха ясно и непоколебимо своята привързаност към европейските ценности. България е страна – член на Европейския съюз и НАТО, не защото едно правителство или един парламент са решили така преди години, а защото ценностната система на българското гражданско общество е европейска, защото българският народ отдавна е направил своя демократичен избор и задачата пред всички нас е с действията си да отстояваме и гарантираме демократичния и европейския избор на България. Това ни завеща и Апостола на свободата – да намерим своето достойно място в европейското семейство и да изградим своята чиста и свята република.
Уважаеми народни представители, нестабилността днес е най-голямата заплаха за България. Важно е да постигнем по-високо ниво на политическа и институционална стабилност – важно е за икономиката, за доходите, за регионите, за създаването на работни места и за по-добър живот на българските граждани.
Съвкупността от много и различни кризи – вътрешни и външни, води до нестабилност. Проблемите са много и не ни чакат, а сроковете за тяхното решаване изтичат. Дълговете и дефицитите растат, а инвестициите са на незадоволителни нива. Нереформирани сектори източват и без това малкия ресурс за смислени инвестиции в държавата.
Приветствам новия подход, който политическите сили демонстрираха преди конституирането на Четиридесет и третото Народно събрание – подход на диалог, на съпоставяне на позиции и търсене на съгласие и резултати по националните приоритети чрез принципни споразумения и програма за действие. Такъв подход работи за доверие и постигане на по-високо ниво на стабилност в държавата.
Надявам се този нов и конструктивен подход да не бъде загърбен веднага след формирането на правителство, а да се превърне в основа на широка политическа подкрепа за реформи и действия в обществен интерес. Това е желанието на българските граждани, което можем да разчетем в изборните резултати, защото не аритметичният подход, не автоматичното събиране – две, три или повече политически сили, а широката подкрепа за национално отговорни политики ще върне доверието на българите към институциите и към политиката.
Продължаването на реформите в съдебната система, енергетиката, образованието, здравеопазването, пенсионното осигуряване, начинът, по който се структурират и работят регулаторите, електронното управление, модерната инфраструктура, енергийната ефективност и диверсификация, това са стратегически важни задачи, по които Вие нямате непреодолими различия.
В речта си пред Четиридесет и второто Народно събрание призовах народните представители да приемат декларация за приоритетите на парламента. Вместо това бе заложено, за съжаление, на деструктивен подход, който задълбочи кризата, а страната загуби ценно време. Вече виждаме ясно колко е вредно за държавата, когато политическите борби се превърнат в личностни битки на всяка цена.
Уважаеми народни представители, доверието е ключът към успеха – доверие на гражданите, но и доверие на партньорите и на инвеститорите. Не само инвестициите могат да създадат бързо така желаните работни места и доходи. Либерализирането на вътрешния пазар, независимите и ефективни регулатори, върховенството на закона, добрата бизнес среда са двигател на инвестициите на общественото доверие. Колкото повече прозрачност и прогнозируемост в икономиката и в институциите, колкото повече конкуренция и ефективна регулация, толкова по-добри цени и услуги за хората.
Вижте сектор „Информационни и комуникационни технологии“, от една страна, и сектор „Енергетика“, от друга. България днес е седма в света по скорост на интернет. Тридесет хиляди добре платени работни места за млади българи бяха създадени в последните десет години. И обратно – в енергетиката сме потънали в десетилетия на популизъм и неефективност, като държа да отбележа към днешна дата цифрата – губим един милиард лева на година. Това са две различни Българии. Нека отпушим добрата България, а лошото поправим. Нека стартираме националната програма за енергийна ефективност, либерализация и диверсификация. От това ще спечелят милиони българи. Нека продължим честния дебат за българската енергетика в енергийния борд – безспорно една добра идея на служебното правителство. Нека ускорим изпълнението на големите инфраструктурни проекти. Смислените инвестиции са тези в образование, конкурентоспособност, производителност и заетост, модерна инфраструктура, енергийна ефективност за всички.
Призовавам за постигане на широко политическо съгласие, за неотложни антикризисни действия и важни структурни реформи. Българските граждани със своя глас ни дават ясен знак, че през ХХІ век в обединена и демократична Европа силата на един политик не се измерва с печеленето на битки на всяка цена, а с постигнатите добри резултати и взети отговорни решения за нацията. Търсенето на компромис не е слабост, не е политическа безпринципност, напротив. Именно сега, когато имаме осем партии в Парламента, всяка една от политическите сили трябва да акцентира върху способността си да намира компромиси. Лесно и примамливо е да заложим отново на агресивна риторика, на радикално поведение, обиди, обвинения, задълбочаване на различията, но подобно поведение няма да ни придвижи напред и да ни извади от водовъртежа на кризи, които водят след себе си до трайна несигурност и нестабилност и в резултат на това бедност и нова вълна емиграция. Четвърт век от падането на тоталитарния комунистически режим българското общество вече е припознало демократичните ценности, следва ги и на тяхна основа ще даде оценка за работата на всеки политик и на всяко Народно събрание. Силата на един политик, вярвам, е функция на неговата ефективност. Пожелавам на всички политически сили да намерят позитивното в тезите на опонента и да работят за съгласие.
Имаме основата на този консенсус. Приоритетите на Националната програма за развитие „България 2020“ бяха одобрени с пълен политически консенсус на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.
Нека изпълним програмата „България 2020“ по един достоен начин, независимо кой е на власт. Споразумението за партньорство с Европейската комисия до 2020 г. също е плод на обществен консенсус и вече е одобрено. Този документ представлява стратегически план за инвестиции, за реформи, които ще допринесат за така нужния икономически растеж и повишаване качеството на живот на българските граждани. Изпълнението на споразумението през следващите години изисква национално съгласие, приемственост и силна политическа воля за осъществяване на реформите, заложени в него. Тези реформи не могат повече да се отлагат, а Европейската комисия ще бъде наш партньор в този процес. Можем да получим над 15 млрд. евро, но нито едно евро не е гарантирано. Чака ни много работа, за да успеем да инвестираме този ресурс в качествени проекти по един прозрачен и ефективен начин.
Уважаеми народни представители, нека песимизмът и кризата отстъпят място на смислени действия стъпка по стъпка, ден по ден. Списъкът с неотложните за решаване задачи е дълъг. Актуализацията на бюджета за 2014 г., както и решаването на казуса КТБ са само едни от тях.
Още през средата на тази година Международният валутен фонд видя голям риск за приходите на бюджета, изрази тревога от ръста на разходите, обърна специално внимание на главоломно нарастващите дългове на държавните предприятия и по-специално в енергетиката. Актуализацията на бюджета е необходимо да се извърши в спешен порядък, за да не блокират жизнено важни системи в държавата.
Предварително Ви благодаря за отговорното отношение.
Случаят „КТБ” повдига много въпроси за начина, по който работят българските регулатори, финансовото разузнаване, специалните служби, правораздавателните органи и институциите като цяло. Необходимо е да се предприемат решителни мерки и реформи за разбиване на корупционни схеми, мрежи на влияние и неефективности в сектора от икономиката, обществени поръчки и институциите като цяло. Вече посочих, че ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред. Истината не трябва да бъде потулена, търгувана или удобно превърната в средство за натиск. Това ще бъде стратегическа грешка за държавата и политиците, която няма да бъде простена от нашите деца. Наяве трябва да излезе целият модел „КТБ” – модел на контрол върху държавни пари, обществени поръчки, медии, политици, институции. Моделът „КТБ” трябва да бъде разграден, а не възпроизведен на отново.
Единният надзорен механизъм като първи стълб на европейския банков съюз вече е факт. Нашето място също е там, като припомням, че вече постигнахме консенсус за това. Сега е необходимо да извършим и процедурата за членство по един достоен начин.
Уважаеми народни представители, нека подкрепим родолюбието и усещането за мисия на българския народ, нека повдигнем неговото самочувствие, като покажем, че държава и народ, че политици и граждани работят заедно и отговорно за модернизацията на страната! Нека създаваме и надграждаме чувството за единност, за прогрес, за обща цел и посока за нацията и за държавата!
Пожелавам успех във Вашата мисия за една по-добра България! Благодаря Ви. (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Благодаря, господин Президент.
Ще помоля квесторите да раздадат Проекта за решение за приемане на процедурни правила за избор на председател на Четиридесет и третото Народно събрание.
Нямате ли го, или е раздаден?
Започваме деловата представителна част.
Давам думата на господин Бойко Борисов за слово от името на Парламентарната група на политическа партия ГЕРБ. (Народният представител Бойко Борисов целува ръка на Патриарх Неофит.)
БОЙКО БОРИСОВ (ГЕРБ): Ваше Светейшество, уважаеми господин Президент, Вицепрезидент, господин Председател, господин Премиер, дами и господа Ваши Превъзходителства! Ще бъда много кратък, тъй като от нас се очаква да кажем какво мислим по въпроса за правителството. Няма да се впускам в анализ на миналото, защото то няма да ни донесе нищо за в бъдеще. Всяка политическа партия сигурно има много доводи да изговори това, което мисли срещу другите. Времето и народът ни дадоха друга задача – да потърсим не това, което ни разделя, а това, което би могло да ни обедини, за да свършим някаква работа. Не е и честно през няколко месеца да възлагаме на президента да прави служебно правителство, а ние, политическите партии, да се радваме кой по-голяма конфронтация може да наложи.
Има три варианта, тъй като на практика след вчерашната ни среща с господин Миков, за която благодаря, той публично каза, че и да получи мандат, ще го върне, дори и чисто математическите сметки не дават възможност да се състави правителство, освен в първия мандат.
Да, хората ни поставиха на първо място, но така ни поставиха, че този мандат да бъде общ за целия този парламент. Аз истински се надявам, че лидерите на другите партии го разбират така, както и аз.
Избори през зимата. Въобще не коментирам кои партии са готови. При тази зима, която видяхме през месец октомври, може да стане така, че по средата на януари да не могат да закарат и бюлетините до секция, ако отидем на избори. Тези избори могат да ни подредят дори в по-лоша конфигурация.
Аз считам, че всички трябва да положим огромни усилия и воля и, повтарям, не е честно към президентската институция да й дадем още три месеца – зимата, да се справя с проблемите. Не е честно! Като председател на партия ГЕРБ днес обсъдих това с всички колеги.
Имаме три варианта. Аз съм готов да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Затова ще поканя всички лидери на партии и ще го съгласуваме – дали утре, или вдругиден, както Ви е удобно, да вземем общо решение кой вариант да изберем. Готов съм да нося пълната отговорност. Ясно ми е, че това може да е пагубно за партията, но по-пагубно ще бъде, ако не направим правителство или отидем в месец януари и след това се мъчим да направим правителство, сиреч това би било безотговорно от нас.
Вариантите са три. Надявам се с колегите реформатори, Патриотичният фронт заявиха своята подкрепа по определена програма, с другите партии – с всички намерихме, с изключение на „Атака”, много повече допирни точки, отколкото проблемни, ако речем да съставим правителство. Такова правителство съм готов да оглавя. То може да бъде с три подварианта за сроковете на правителството. Краткосрочен мандат за избори две в едно на кметските избори. Това ще е нестабилно правителство, нестабилно като времево, защото докато сработи подобна нова администрация от министри, заместник-министри в тази тежка ситуация, ще минат поне няколко месеца. Чисто технологично, докато се опознаят. Вече съм го правил това веднъж. Неслучайно всички казват: сто дни все едно не се броят на правителство, защото това е минималната толерантност към него.
Втори вариант – двугодишен период, избори две в едно с президентските.
Трети вариант – не говорим за срок, сиреч никой не може да каже: йок, искаме четири години, каквото стане, но говорим без хоризонт, в смисъл за четиригодишен мандат. Тогава аз Ви гарантирам, че няма да съм човекът, който ще извади ГЕРБ, за да отидем като кандидат в мое лице за президентски избори. При третия вариант – дългосрочен мандат, след две години и половина няма да се кандидатирам за президент, за да паднат всички спекулации, че ние настройваме партията за президентски избори. Казвам го от трибуната и се надявам да не се спекулира повече с това. На тази лидерска среща ще чуя Вашето мнение.
Разбира се, вчера изразих мнението си, което потвърждавам и сега, че ако участват политическите лидери в едно правителство просто като гарант, считам, че ще е по-стабилно, но понеже приемаме, че мандатът е наш, общ, на никой не мога да поставя това условие. Дали реформаторите ще участват и в какъв състав – си е тяхна работа, дали патриотите, или съответно всички останали, които са заявили желание – приемам, че това е Ваше право, но мнението ми е, че така би било по-стабилно.
Има и друг вариант. Готов съм да приема предложението на реформаторите – да не съм премиер. Това ще е вариант, в който не знам дори и аз дали ще мога да контролирам министрите, които ще излъчим от ГЕРБ. Всичко зависи от нас. Готов съм на диалог в името на държавата.
Както виждате нарочно не говорих досега, за да го кажа от трибуната на парламента. Това, което каза и президентът, всичко е, както казват и реформаторите, в нашите ръце. Ако искате да го направим.
Готов съм на всеки един вариант, стига да гарантира стабилност и в този ред на мисли да не натоварваме повече президентската институция с нашите работи.
С това завършвам, защото ме е страх, че всяко нещо в повече, което кажа, би торпилирало крехкия мир и благодаря на всички, които участвахте в консултациите, за изключителната диалогичност и отговорност. Истински Ви благодаря.
Според мен това беше добре прието от обществото и хората, че все пак в парламента са дошли хора, които действително сме готови да жертваме себе си, партиите или, хайде нека да не звучи толкова високопарно, но да си свършим работата в името на тези, които са ни пратили. Има много сметки, много игрички, много тънки планове, аз няма да се вкарвам в тях. Хората са ни дали тази отговорност, ще си я понесем.
Искам само да повторя, президентските избори въобще не влизат в моите планове и Ви моля да не се спекулира с това. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от ГЕРБ. Народният представител Бойко Борисов целува ръка на Патриарха.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Благодаря на господин Борисов.
Давам думата на господин Михаил Миков за слово от името на Парламентарна група „БСП лява България”. (Народният представител Михаил Миков целува ръката на Патриарха.)
МИХАИЛ МИКОВ (БСП ЛБ): Благодаря Ви, уважаеми професор Данаилов.
Уважаеми господин Президент, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин Министър-председател, Ваше Светейшество, уважаеми представители на религиозните вероизповедания, Ваши Превъзходителства от дипломатическите мисии, уважаеми министри, уважаеми Председател на Конституционния съд и висши магистрати! На прага на учредяването на третата легислатура за последните пет години няма как да не усещаме чувство за известно смущение. Откъде идва то? Конфигурацията в новия парламент е изключително разнообразна и пъстра, макар че 124 народни представители от Четиридесет и второто народно събрание пак сме заедно. Представени са общо осем партии и коалиции. Прави ли обаче това Четиридесет и третото Народно събрание най-представителния парламент? Непредставени остават повече от половината български граждани. Мнозинството от съгражданите ни предпочетоха да не са активни участници в политическия процес и това е обстоятелство, за което следва да се държи сметка при работата ни в Четиридесет и третото Народно събрание.
Какви са причините за това? Какво кара хората да се дистанцират от политиката? Кое породи всеобщото усещане за недоверие в държавата, в институциите, в партиите? Това са част от въпросите, които са важни днес, и ние трябва постоянно да търсим отговорите им. Но освен за причините, ние трябва да помислим и за средствата за оздравяване на обществото, за възстановяване на диалога между всички нас, да върнем авторитета на държавата и да направим по-устойчиви механизмите, по които функционира демократичната, социалната и правовата държава.
Последната година и половина беше доминирана от протести и коментари на политици и анализатори. Всички искаха нови избори, всички виждаха в тях панацея за демокрацията у нас.
Изборите ли решават всички проблеми? Аз силно се съмнявам в това. И ето, сега се установява, че недоволството и недоверието отново са налице. Защото причините за тях са много по-дълбоки и не могат да се отстранят само с избори. Защото сами по себе си изборите не решават нищо, ако са засегнати важните принципи на демокрацията, ако устройството на обществото ни е засегнато по една или друга причина. Ние предупреждавахме за това, но останахме нечути. Това вече няма значение!
Сега най-важната задача на всички нас, на всяка отделна парламентарна група ще бъде да положим добросъвестно усилия, за да преодолеем дефицитите на недоверие в нашето общество и да върнем страната ни на пътя на модерния парламентаризъм и демокрация. Затова в обръщението си днес аз искам да се спра по-подробно на тези два въпроса: как се стигна до тази ситуация и какво можем да направим, за да я преодолеем?
Днес изпитваме последиците не на решенията, които взе Четиридесет и второто Народно събрание, а на решенията от последните 25 години от неолибералния преход и неговото наследство – неолиберализмът, който е пълно отрицание на социалната държава, и затова няма как да е достатъчно справедлив. Носим последиците от отсъствието на приемственост по основни национални приоритети между различни правителства – липсват действия за реформи, за които повече се приказва, отколкото се правят, усещането за несправедливост, на което никое управление не пожела да се противопостави докрай, усещането за корупция и липсата на виновни за нея.
Всички парламентарно представени партии следва да поемат своята отговорност в така създалата се ситуация – онези от тях, които народът отреди да управляват, да поемат своята роля достойно и според очакванията на избирателите. Необходимо е отговорно поведение от всички парламентарни групи, а не само от онези, които ще подкрепят правителството.
Всяко управление изисква национална отговорност, но не винаги националната отговорност означава управление. Една политическа партия може да изнесе дори по-тежката част от тази национална отговорност, ако усети и отчете правилно нагласите в обществото и превъзмогне интереса си за участие в управление на всяка цена. Бидейки опозиция, една отговорна политическа сила може да допринесе много повече за възстановяването на доверието, ако възприеме своята роля и действа конструктивно.
Необходимо е да се сложи край на деструкцията в политическия живот и да възстановим доверието в държавата, институциите и многопартийната демокрация, обединяване около приоритети, които са национални в истинския смисъл на думата. Ще участваме и в решението на проблеми с национално значение, като казуса с КТБ, необходимостта от актуализация на бюджета и проблемите в сектор „Енергетика”, със заявените си нееднократно позиции по тези въпроси.
Нека се въздържаме от неясни формули на управление, които няма да способстват за преодоляване на кризата в демократичното ни развитие. Няма програмни, няма експертни правителства. Всяко правителство, подкрепено от повече от една политическа сила, вече е коалиционно. Не е честно спрямо хората да се крием зад тези формули и да си мислят те, че ние бягаме от своята отговорност.
Уважаеми господин президент, уважаеми народни представители! „БСП лява България” е национална и национално отговорна партия и ще се държим подобаващо на тези характеристики. Ще бъдем, подкрепяйки евроатлантическия курс на страната, и конструктивна опозиция. Ще внасяме алтернативни законопроекти, ще подкрепяме законопроектите, с които сме съгласни и ще гласуваме по проектите, с които не сме съгласни, защото за нас изразяването на ясна позиция е начин да стане ясна алтернативата.
Като опозиция ще работим за подобряване на качеството на законодателството и отчетността на независимите регулатори – една функция на Народното събрание, която доста сме занемарили и в предишни парламенти. Ще участваме активно в парламентарния контрол. Ще настояваме да продължат и се задълбочат добрите практики от Четиридесет и второто Народно събрание – за бързия контрол, за директното излъчване на заседанията на комисиите.
И в предишния парламент имаше декларация за национално съгласие, втори е въпросът кой я подкрепи и кой не е. Но ние сме готови да участваме в обсъждането и да очертаем тези приоритети, които ни обединяват сега в Четиридесет и третото Народно събрание.
Ние няма да отстъпим от така наречените „червени линии” от нашата платформа. Няма да го направим и занапред. Те ще очертаят най-общо политическото ни поведение в това Народно събрание. Именно от тази позиция ние имаме легитимацията да бъдем представители на автентичното ляво и да сме социална алтернатива на очертаващо се дясно управление. Нашата цел е да продължим да надграждаме постигнатото в социалната сфера.
Уважаеми госпожи и господа! Протестите, които текат в Европа, от години са по същество за запазване на социалната държава от ударите на неолиберализма. Така е и у нас, осъзнато или неосъзнато. Макар социалната държава през последните 25 години да остана на моменти без видими и ясни политически носители, нейната лява идея не бе унищожена. Ние от БСП лява България ще бъдем онзи политически носител, който ще приема социалната държава за своя основна идеология, за да бъде продължено нейното развитие, което пострада сериозно във времената на прехода.
Социално справедливо общество не се строи без демокрация. Затова в утвърждаването на началото за социалната държава ние виждаме и мощно средство за борба с усещането за несправедливост в цялото общество. „БСП лява България” е за продължаването на усилията на икономически напредък, но винаги трябва да помним, че сам по себе си икономическият напредък не гарантира социална справедливост, а икономически напредък без социална справедливост обслужва интересите на силно ограничен кръг от хора. Ние не желаем това с постоянната мисъл за държавата и хората, защото имаме недовършени приоритети от Четиридесет и второто Народно събрание. Борбата с бедността, защото средствата за бедните и поправянето на несправедливостите не са остатък от бюджета, а инвестиция на държавата в социалния капитал и се връща чрез стимулиране на потреблението и развитие на производството, чрез намаляване на жестоките неравенства, в които живеем днес, които разкъсват обществената тъкан на модерна България.
„БСП лява България” е за повече справедливост чрез прогресивно подоходно облагане, достоен размер на пенсиите, грижа за хората с увреждания, грижа за малкия и среден предприемач. Ще настояваме за мерки срещу младежката безработица като един постоянен приоритет.
Уважаеми госпожи и господа! Държавата решително и без излишни комплекси от миналото трябва да влезе в активната си роля на регулатор и участник на пазара, като инвеститор в ключови сектори на икономиката и гарант на социалните права и придобивки.
Всичко, което казах и което ще правим ние от „БСП лява България”, ще обори на практика твърдението на апологетите на неолиберализма, че вече няма нито ляво, нито дясно. Има ляво, има и дясно, и ние имаме амбицията и в това Народно събрание постоянно да доказваме това.
Уважаеми народни представители, пожелавам успех на всички политически сили, които са представени тук, и ми се иска с работата си да оборим думите на Бърнард Шоу, който все пак не е бил парламентарист и може би не ги е разбирал тези работи, че демокрацията е единствената форма на организация на държавата, която гарантира, че няма да бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме. Благодаря Ви. (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Благодаря.
Уважаеми колеги, ако трябва да се правя на председател, искам да кажа, че регламентът за изказване е осем минути. Господин Миков прескочи с цели четири минути осемте. Моля да го имаме предвид.
Господин Местан, заповядайте.
ЛЮТВИ МЕСТАН (ДПС): Благодаря, уважаеми господин председател.
Уважаеми господин Президент, госпожо Вицепрезидент, уважаеми госпожи и господа председатели на Народното събрание, Ваши светейшества – ръководители на вероизповеданията в България, уважаеми господин Министър-председател, госпожи и господа министри, уважаеми ръководители на съдебната власт, уважаеми господин Омбудсман, Ваши превъзходителства, уважаеми гости, уважаеми госпожи и господа народни представители! След близо две години на политическа нестабилност в ДПС очаквахме символното значение на Четиридесет и третото Народно събрание да е преди всичко в плавния преход към политическа стабилност.
Нашият прочит на ситуацията след евровота направи възможно днес да разискваме не дали и кога ще има предсрочни избори, а да разискваме в пъстра политическа среда бъдещето на Република България, при това в условията на автентичен парламентаризъм. Този въпрос се решава тук. Ние сме призвани да прокараме пътя на една преуспяваща евроатлантическа България.
Четиридесет и третият парламент идва в изключително кризисен момент. Ако използвам един физически термин, изправени сме пред едновременно резонансово трептене на няколко кризисни елемента: бюджетен дефицит, проблема с Корпоративна търговска банка, обърната пирамида на здравноосигурителната система, затлачени системи като здравеопазване и на този фон наблюдаваме социален популизъм, насаждащ нетърпимост към естествени пазарни механизми с претендиращи за власт политически носители. И не на последно място, може би пред скоби, е едно явление, което чувствителните към заплахите на демокрацията български граждани усещат особено болезнено – националпопулизмът. Изправени сме пред все по-отчетлива липса на визия за това каква трябва да бъде същността на съвременната българска държава, в какво общество искаме да живеем, в състояние ли сме да бъдем европейски граждани с балкански културни корени и кой от тези корени искаме да доминира в същността ни – толерантността или омразата?
Движението за права и свободи е готово за дълбок същински разговор с езика на фактите за системните проблеми и пороци на българската демокрация и няма да допуснем този разговор да бъде подменен с удобната за политическите ни опоненти, но безполезна, дори опасна стратегия за продуциране на митове, които свеждат системния порок до една партия или още по-лошо – до няколко персони.
Започваме със зловонието на Корпоративна търговска банка, госпожи и господа, защото този казус проявява в пълна мяра разликата между истината и мита. Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС и ние ще стигнем до нея. Ако откажете участие, вече ще сте признали, че сянката на КТБ не тегне върху ДПС. А кои партии и кои злокобни политически фигури ще изплуват от трезорите на банката е въпрос, чийто отговор дължим не само на десетките хиляди вложители, но и на българското общество като цяло.
Ще продължим с темата за купуването на гласове, кой назначава в съдебната система – много важни въпроси, повтарям, с езика на фактите, а не в плена на митологемите.
Ние имаме проблем с внушенията, с анти-ДПС внушенията. Ние нямаме проблем с истината.
Важен е въпросът кой и защо продуцира след изборите повторно анти-ДПС истерия?! Всъщност знаем защо: цели се създаването на благоприятна емоционална среда, в която да стане възможен един откровен антиевропейски, антинатовски съюз не между дясното и центъра, а между дясното и националпопулизма, защото националпопулизмът не е позициониран върху координатната система на цивилизационните политически направления. Националпопулизмът не е нито център, нито модерен патриотизъм, а е антисистемен по своята природа.
Господин Президент, точно при Вас бяхме постигнали съгласие, че плавният преход към стабилност предполага да не се връщаме към отречени модели на управление. Управленският формат, който се загатна и днес и който явно се задава, е идеологически несъвместим. Как ще съвместите евроатлантизма с изрази, като: „Европа да си гледа работата”, с искането да се преразгледа Споразумението за натовските бази в България например? В търсенето на самоцелно аритметическо мнозинство рискуваме да изгубим цивилизационната посока на България. Аритметическият сбор се превръща в сговор, ако не стъпва на ясна ценностна, демократична основа. Дори да се постигне мнозинство от 202-ма, това все не е основа за стабилно управление. Няма я ценностната спойка. Би било жалко, ако тук на помощ за компенсиране на невъзможността да бъдат изведени и обединени в едно цяло разнопосочни идеи, Ви се явява не общият смисъл на Вашето управление, а отрицанието, построено върху риториката и поведението „анти”. Отварям скоба, защото вече трябва да говорим не за „анти”, а за „не”, но все тая – „не на ДПС!”, нали?!
Не бих искал това да е обяснението на протестите в Кюстендил, Ямбол и Габрово, при това с черешовите топчета. Кой стои зад черешовите топчета и срещу кого и срещу какво гърмят те днес? Какво място имат в съвременния политически пейзаж на европейска България символите на национално-освободителната борба на българския народ? От кого трябва да бъдат освобождавани България и българският парламент? – от Илия Илиев, от Александър Методиев, от Четин Казак – все български граждани, уж с равни права да избират и да бъдат избирани.
Кой народ се освобождава от свои сънародници? И защо е тази избирателност – питам с болка. Защо е проблем мандатът на достойния български политик Четин Казак с 3 хил. гласа в Габрово, а не са проблем едва 1400-те гласа, с които „Атака” реализира мандат в Силистра срещу 8015 за БСП без мандат? Защо ги няма протестите в Силистра, госпожо Манолова, а е проблем мандатът на Четин Казак в Габрово? (Шум, оживление в ГЕРБ.)
Бихме продължили с примерите, но по-важното е безпощадното заключение, че феноменът не засяга само ДПС, а аномалиите са резултат от сгрешена методика. Движението за права и свободи не само че не е съавтор, но коректно представи възраженията си, така че протестирането срещу собственото творение е още един парадокс. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Приех да отида в Кюстендил, защото така разбирам политическата си отговорност. Смисълът на политиката е да предотвратява, а не да създава конфликти. Проблемите трябва да се решават очи в очи, в смел и директен диалог.
Бях воден обаче преди всичко от спомена и респекта от Димитър Пешев, който през 1943 г. с риск за политическата си кариера и своята сигурност се изправи в защита на българските евреи. В България евреите са имали шанса да живеят сред толерантен народ, който е имал своите силни демократични лидери. В други страни омразата срещу евреите е била онзи обединителен знаменател, който е сплотявал и опиянявал екзалтираните към реваншизъм тълпи.
Днес не е време за реваншизъм – време е да четем историята не само като минало, а в реално време!
В днешния реален момент ДПС е ключов гарант за демократичния процес, основополагащ елемент на евроатлантическата архитектура на България! Ние осъзнаваме нашата мисия в това да не позволим България да се отклони от цивилизационния си избор; непрекъснато да припомняме, че демокрацията е в многообразието и това е смисълът на посланието ни!
Можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния политически процес, защото сме една от неговите опори!
Завършвам със съзнанието за отговорността, че сме в тази зала с 38 рекордни мандата, дадени за единствената политическа сила, която не губи, а качва доверие. И за нас е въпрос на политическа отговорност да подкрепим, без да участваме в управление, ако трябва, един ясен евроатлантически профил на следващия български кабинет! Повтарям, дори без участие в управлението, защото знаем, че дясноцентристко управление, което е безалтернативно, предвид първата позиция на ГЕРБ, не е възможно да получи мнозинство без Движението за права и свободи!
Но ние няма да подкрепим безпринципна антиевропейска, антинатовска коалиция! И за нас ще бъде чест да бъдем ясна, явна, но модерна опозиция на един подобен управленски формат! Няма да оставим без отговор нито един дискриминационен акт или какъвто и да е друг, насочен срещу правата на човека. Бог да ни дари с просветление! На добър час! Благодаря Ви. (Ръкопляскания от ДПС.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Давам думата на господин Радан Кънев, след него – на госпожа Меглена Кунева, за слово от името на Парламентарната група на Реформаторския блок. (Оживление в левия блок.)
Договорката е, че си делят осемте минути. (Народният представител Радан Кънев целува ръка на патриарх Неофит.)
РАДАН КЪНЕВ (РБ): Уважаеми господин Президент, уважаеми господин Председателстващ Народното събрание, господин Министър-председател, госпожо Вицепрезидент, уважаеми дами и господа министри, ръководители на религиозните изповедания, Ваши превъзходителства, висши магистрати, дами и господа народни представители! Ние сме тук по волята на българските граждани – както на тези, които гласуваха, така и на тези, които не дадоха доверие и пожелаха да не упражнят правото си на глас. Едва за втори път толкова голям процент от гласувалите са представени в българския парламент и за първи път над 50% от българските граждани не са упражнили правото си на глас.
Нашето присъствие тук следователно е двойно задължаващо, защото очевидно то е плод на последните капки търпение на българските граждани към представителната парламентарна демокрация.
В тази си роля имаме поне три основни задачи.
На първо място, да започнем възстановяването на доверието в парламента и парламентаризма в България. Да върнем властта там, където й е мястото – в парламентарната република. Да върнем парламента в ролята му на институция, която решава най-важните въпроси пред нацията, а не се подчинява на министерски заповеди.
На второ място, да започнем важните реформи, чието отлагане постави на изпитание самото съществуване на правовата държава в България и мястото й не на формален, а истински член на Общността на европейските народи, което е наш възрожденски, а не пресен или конюнктурен идеал. Липсата на реформи, която в крайна сметка изстиска националното стопанство и националното богатство на България и уби предприемаческия дух на огромна част от българите или поне ги насърчи да го реализират извън границите на българската държава.
За да изпълним тези две цели, но единствено като средство, е третата ни задача – да съставим отговорно и смело правителство, на което да дадем силна, ясна законодателна рамка, както и правила, които да му попречат да осъществи поредната злоупотреба с публична власт и допълнително да урони престижа на демокрацията в България.
За да постигнем и трите цели, защото те са задължителният минимум за Четиридесет и третия парламент, трябва да помним, че демокрацията е система, създадена, за да търси компромис между различни интереси, различни ценности и различни течения и групи в едно общество; че парламентът е възникнал, за да бъде поле на този компромис.
Така че тази разпокъсаност на Четиридесет и третото народно събрание не е непременно негов недостатък с оглед на задачите, които стоят пред него. Тя ни припомня и помага да осъзнаем тези факти, които са историята и душата на парламентаризма. В този парламент ние трябва да търсим компромиса, но нужния компромис за реформите, а не добре познатия фалшив компромис и дори фалшив консенсус на фалшивия елит. Това са две съвсем различни и дори противоположни неща. Трябва да съставим правителство според волята на българския народ, но не и правителство на всички, което да остави българския народ в опозиция.
Избирателите се произнесоха за много трудно дясно правителство и доста трудна лява опозиция в Четиридесет и третия парламент. И ние всички трябва да проявим смирението и упорството да постигнем като същински резултат това, което изборните резултати сами ни повеляват.
Ние от Реформаторския блок ще направим всеки компромис, освен с нашия възглед за най-важен обществен интерес – смело начало на правосъдната реформа, административна реформа и удар по корупцията в обществените поръчки и европейските фондове. Ние няма да допуснем никога нарушаване на човешките права и на европейските норми за толерантност към различните. Ние ще бъдем безусловния гарант в мнозинството, ако стигнем до този резултат, за недопускане на нарушаване на човешки права. Но никога няма да допуснем зад картата за човешките права да се опъва чадър върху корупция и безобразия в българското правосъдие.
Ние ще проявим лично смирение и ще подчиним амбициите си на трудно и рисковано общо дело, но няма да допуснем смирението ни да се превърне в примирение с превземането на държавата от частни, често престъпни интереси, на което сме свидетели през последните десетилетия, защото това би означавало примирение с бедността на съгражданите ни днес, с беззаконието, от което страдат съгражданите ни днес, със съсипията на образованието и на здравеопазването за нас и за нашите деца.
И накрая нещо изключително важно според нас. Ние всички трябва да приемем собственото си присъствие тук като необходимост или дори като акт на лично смирение. Нека да забравим фалшивото самочувствие на принадлежност към националния елит на България. За огромно съжаление националният елит на България отдавна рядко влиза в тази сграда и ние – днешните и временни обитатели, можем да се причислим към него най-вече по цената на облеклото си.
Нашето лично смирение пред огромните и непосредствени, и стратегически проблеми, пред които е изправено обществото, може да върне този национален елит в тази зала било като добронамерен критик, било като съветник, било, дай Боже, като министър. Имаме нужда от това, защото няма да успеем да се справим сами.
Ние не сме най-доброто от българската нация, но на нас българската нация е възложила отговорността да се справим в тази тежка ситуация. Трябва да търсим компромис, трябва да търсим консенсус, но консенсус за правилата, а не консенсус за собствените си привилегии. Благодаря Ви. (Ръкопляскания отдясно.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Госпожа Кунева, но имайте предвид, че почти осем минути заминаха. (Оживление. Народният представител Меглена Кунева поздравява патриарх Неофит, като докосва ръцете му.)
МЕГЛЕНА КУНЕВА (РБ): Благодаря много.
Уважаеми господин Президент на Република България, уважаеми господин Председателстващ първото заседание на Четиридесет и третото народно събрание, уважаеми господин Министър-председател, госпожо Вицепрезидент на Република България, Ваше Светейшество!
Госпожи и господа министри, госпожи и господа народни представители, господа магистрати, уважаеми господин Главен прокурор, уважаеми ръководители на религиозните общности в България, Ваши превъзходителства, дами и господа!
Аз наистина ще съкратя максимално моите встъпителни думи от името на Реформаторския блок, но нека все пак да се обърна най напред към народните представители от Четиридесет и третото народно събрание с пожелание за доблестно изпълнение на нашия дълг към българските граждани и към страната ни.
От името на Реформаторския блок бих искала да декларирам, че ние ще работим за създаване и укрепване на реформаторско мнозинство, което да постави този парламент в служба на българските граждани.
Ще започна оттам, където завърши моят колега господин Кънев.
Ще започна с една декларация, с едно изявление, което считам за много важно от името на десния сектор, към който принадлежи Реформаторският блок.
Първо, Реформаторският блок осъзнава, че България е в политическа и икономическа криза, която би се задълбочила от нови избори и поредното нестабилно или без парламентарна основа правителство, затова призоваваме политическите сили да си дадат сметка, че правителство на малцинството би било третото правителство, което няма да изкара мандата си.
Второ, Реформаторският блок дава кураж на ГЕРБ като първа политическа сила да изпълнят отредената им роля на мандатоносител и да съставят стабилно правителство. Даваме този кураж не безусловно обаче, а срещу ясни гаранции за реформи.
Трето, Реформаторският блок не одобрява пасивното наблюдение на управлението отстрани, докато страната стремглаво влиза в системни политически, икономически и финансови катаклизми, затова квалифицираме като въпрос на смелост политическите фигури от парламентарно представените партии да се ангажират категорично с управлението, без да калкулират личен или партиен риск и без политическо дезертьорство.
Четвърто, Реформаторският блок няма да бъде пречка за съставяне на десноцентристко правителство. Ние сме част от решението за стабилността на страната, а не от проблема със стабилността.
Декларираме пълната си готовност да поемем политическа и лична отговорност в изпълнение на дълга ни към стабилността и призоваваме политическите сили да подкрепят десноцентристки кабинет с ясна политическа отговорност на своите ръководства.
Пето, Реформаторският блок призовава търсенето на съгласие от наша страна да не Ви подвежда. Ние ще бъдем опозиция на всички практики, които се разминават с принципните Ви.
Шесто, Реформаторският блок призовава да дадем знак на Европа за категорична политическа воля за стабилен български мандат на председателството на Европейския съюз през 2018 г., като докажем способност да носим политическа отговорност – първо, за страната си, и с бързо формиране на отговорен, партиен, политически кабинет.
Седмо, Реформаторският блок ще работи за постигане на съгласие за нова Конституция, която да отрази новите реалности на България като член на Европейския съюз и в съответствие с новите изисквания на гражданите към държавата им.
„Действай, съдействай, въздействай” – това беше призивът на Европейския парламент. Аз вярвам, че Четиридесет и третото народно събрание ще бъде истинският европейски парламент на България и убеди българите в силата на действието и в смисъла на реформите, вярвам, че ще бъде съюзник на българските граждани по пътя към забележителния ни шанс България да бъде подготвен и силен председател на Европейския съюз през 2018 г.
Намираме се пред историческа възможност.
Действай! (Ръкопляскания отдясно.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Благодаря.
Давам думата на господин Валери Симеонов за слово от името на Парламентарна група на Патриотичен фронт. (Народният представител Валери Симеонов целува ръка на българския патриарх с думите: „Моите уважения!”.)
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ (ПФ): Скъпи сънародници, уважаеми дами и господа народни представители, Ваше Светейшество, господин Президент, господин Председателстващ Народното събрание, господин Министър председател, господа министри!
„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”, поставя за своя най висша цел безкористната и всеотдайна защита на интересите на нашето Отечество – майка България, както и на многострадалния, но велик български народ!
„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”, е за здрава, богата и силна нация, за възраждане и утвърждаване на основните български добродетели – любов към Родината, трудолюбие, скромност, честност, човеколюбие, свобода!
За свои цели Парламентарната група на Патриотичния фронт поставя в областта на икономиката на първо място промени в законодателството с цел освобождаване на малките и средни предприятия от ограниченията и ненужно строгите нормативи, поставящи ги в зависимост от рекета на държавния чиновник.
Второ, разпределяне на субсидиите в селското стопанство в подкрепа на малките стопанства, възраждане на родната преработвателна промишленост и връщането на традиционните пазари.
Създаване на дългосрочна национална стратегия за туризма с насърчаване на нетрадиционните форми – културен, археологически, етнографски, селски, медицински, балнеоложки и други.
Ефективно усвояване на европейските средства по европейските фондове, разясняване условията за кандидатстване и служебно изготвяне на проекти за изпълнители на най-ниско ниво в различните браншове.
В областта на енергетиката – незабавно извършване на одит и ревизия в енергетиката под контрола на специална комисия на Народното събрание с привлечени специалисти за разследване на огромните кражби в бранша, коренна промяна в дейността на ДКЕВР и нормативната база за определяне на цените на енергията, замразяване и понижаване цената на електроенергията за гражданите и бизнеса.
Спешно проучване на газовите находища в Черно море, както и на територията на страната по конвенционалния метод, както и изграждането на заместващи резервни газопроводи със съседните страни.
Спиране манипулирането на обществото с тезата, че всички големи енергийни проекти са полезни за България. На България са нужни само проектите, от които тя има икономическа изгода.
В областта на бюджета и финансите: незабавно стабилизиране на банковата система, разследване на причините и виновните за банковата криза.
Забрана на едностранната промяна на лихвения процент от банките.
Запазване на плоския данък за бизнеса и въвеждане на прогресивно семейно подоходно облагане.
Реална децентрализация на общините като процент от събраните данъци и концесионни такси да остават в общинските бюджети.
Намаляване на партийните субсидии като стъпаловидно се ограничи субсидията за големите партии до определен таван.
Социална, демографска политика и здравеопазване: пресичане на практиката майчинството и бедността да се превръщат в доходен бизнес, спиране изплащането на помощи и детски надбавки за повече от две-три деца, социални помощи да се изплащат само срещу реално полагане на общественополезен труд.
Осигуряване на достойни старини както чрез стъпално увеличаване на пенсиите, така и чрез обвързване на пенсионната възраст със средната продължителност на живота.
Премахване монопола на Здравната каса – причина за мудното, скъпо и неефективно здравеопазване.
Приемане на спешни мерки за разбиване на картела във фармацевтиката и понижаване цената на лекарствата, да се стимулира производството и предлагането на генерични, евтини лекарства за сметка на новите все по-скъпи медикаменти.
Цялостна образователна реформа, връщане на възрожденския дух и националното самосъзнание в училищата и университетите.
Ние сме за въвеждане на изпит по български език за всички деца, навършили шест години. В случай на недобро владеене – ускорено изучаване в предучилищни паралелки за сметка на родителите; при липса на средства – общественополезен труд.
Въвеждане на час по физкултура всеки ден и изучаване на дисциплината „патриотизъм” в началния и средния курс на образование.
Най-малко тридесетпроцентна квота за българските произведения на културата във всички средства за масова информация. (Реплика на временния председател Стефан Данаилов: „Абсолютно!”) Държавата да субсидира популяризирането на българския фолклор, традиции, обичаи, фестивали и други прояви.
В областта на екологията ние сме за въвеждане на драконовски мерки срещу еконарушителите, но и спиране диктата на платените псевдоеколози. Незабавно налагане на мораториум върху сечта на българските гори и износа на необработена дървесина; изготвяне на Национална стратегия за защита на българската гора.
В областта на съдебната система и сигурността – да се осигури правото на българския гражданин да използва оръжие за защита на своя живот, здраве и собственост в своя дом. Това е най-евтиният за държавата начин да се пресече масовата битова престъпност.
Полицейските управления да се прехвърлят на подчинение към общините, като кадровите правомощия се запазят към Министерството на вътрешните работи.
Незабавна промяна на Избирателния закон – въвеждане на задължително гласуване и премахване изборните манипулации в секциите в Турция, както и масовото купуване на гласове. Право на глас да имат само граждани добре владеещи писмен и говорим български език.
В областта на националната отбрана – да бъде възстановена наборната служба, както и трудовите войски като място за придобиване на квалификация и изграждане на чувство за отговорност към нацията. Да се въведе военното обучение в средния образователен курс.
За противопоставяне на външна военна агресия е необходимо незабавното възстановяване на ракети тип „земя-земя” в базите в Южна България. Спешно завършване на защитната ограда по цялата граница с Република Турция.
В областта на външната политика. Външната политика на България да бъде подчинена на полезния за родината баланс в полза само и единствено на националния интерес. Присъствието ни в Европейския съюз трябва да бъде подчинено на първо място на националните интереси. Независимостта, достойнството и националният суверенитет трябва да бъдат основна цел на българските дипломати. България трябва да изработи специална външнополитическа стратегия спрямо българите в чужбина, както и към чуждите граждани с българско самосъзнание, живеещи в Македония, Сърбия, Турция, Румъния, Украйна, Молдова, Русия, Албания, Косово и други.
Патриотичният фронт ще търси съгласие и единодействие с всички български политически сили от Четиридесет и третото народно събрание за ограничаване на влиянието и отстраняване от властта на представителите на рушащите устоите на държавността етнически партии. Честито! (Смях и оживление от ДПС.)
Уважаеми колеги, пожелавам Ви упорита и полезна за обществото работа, в името и спасението на майка България!
България над всичко! (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Давам думата на господин Светлин Танчев за слово от името на Парламентарната група Коалиционна партия „България без цензура”. (Народният представител Светлин Танчев целува ръка на патриарх Неофит.)
СВЕТЛИН ТАНЧЕВ (ББЦ): Ваше Високопреосвещенство, почитаеми господин Председателстващ, уважаеми господин Президент, уважаеми господа министри, Ваши превъзходителства, колеги, уважаеми дами и господа! Имам честта и удоволствието да представя пред Вас намеренията на съюза от партии „България без цензура”: „Лидер”, Земеделски народен съюз, „Гергьовден”, Съюз на свободните демократи, БДС „Радикали”, Партия на българските жени и неправителствените организации, които подкрепиха нашата коалиция. Всички ние заедно решихме нашата обща парламентарна група да се нарича „Български демократичен център”, защото намираме, че това отговаря в най-голяма степен на политическите ни възгледи и намерения.
Няма да скрия нашите амбиции в Четиридесет и третото обикновено народно събрание да представляваме интересите не само на онези 200 хиляди български граждани, които ни подкрепиха, но и надеждите и въжделенията на голяма част от негласувалите близо 52% български граждани, защото нито един от нас не е участвал досега в изпълнителната власт на България.
В намеренията си спрямо съдбата на Четиридесет и третия български парламент сме ръководени от едно просто правило – че и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война. Да, ние имаме съществени различия с мнозинството политически възгледи, представени в този парламент.
Нещо повече, „Българският демократичен център” беше извикан за обществен живот именно от народното недоволство спрямо начина, по който беше управлявана България през последните 10 години. Няма как да Ви харесваме и няма как да се правим, че нищо не е било и че само преди шест месеца българите не бяха по улиците на България, както бяха и преди година и половина. С много от присъстващите имаме съществени идеологически, етически, а с някои от Вас и естетически различия, и те са трудно примирими, но ние декларираме, че ще направим всичко възможно да има колкото се може по-дълго работещ парламент и правителство с грижа за народа. Ще го направим със същата непоколебимост, с която ще сторим всичко възможно да разтурим този парламент, ако установим, че той обслужва котерийни и лобистки интереси, каквато практика, за жалост, е била твърде чест гост на тези исторически банки.
Смятаме, че правилно сме разчели това, което народът ни каза с избора си – над 40 партии и организации са представени в този парламент. Политически е зачетена волята на близо 95% от всички гласували български граждани. В този смисъл може би Четиридесет и третото народно събрание е най-представителният парламент в историята на България и по силата на народната воля, и на божията помисъл, изправени сме, скъпи колеги, пред едно просто предизвикателство – да покажем дали сме достойни за поръката на избирателите.
Те ни казаха просто: „Нито един от Вас няма монопол над властта! Нито един от Вас да не злоупотребява с властта, както често се е случвало! Да се съберете възможно най-много и най-различни, да решавате заедно тежките проблеми пред нацията!”.
Те просто ни казаха: „Вижте какво пише на сградата Ви отгоре – „Съединението прави силата!” Този именно вот на хората ни задължава да направим някои компромиси с това, което ни различава.
Да, ние сме готови да подкрепим кабинет на възможно най-широкото представителство, но няма да забравим, че бяхме създадени именно от народното недоволство срещу управлението на тези, които по Конституция и по народна воля се полага да направят първия опит да съставят правителство.
Ние ще подкрепим и предложението на мнозинството за председател на парламента, но декларираме твърдото си намерение да се ръководим в действията си с единствена грижа за народа – добруването, а не за комфорта на управлението. Нашите приоритети са стопанското и духовно спасение на нацията.
В нашата предизборна програма основен акцент бе създаването на условия за разкриването на нови работни места. Въпреки скептицизма, предстои Ви да се убедите, че при близо 3 милиона пенсионери, над 2 милиона емигранти и над 500 хиляди напълно десоциализирани български граждани, ако не разкриваме по минимум 100 хиляди работни места годишно, просто ще изчезнем като нация.
Ние не забравяме, че за нас гласуваха впечатляващ брой миньори и това ни задължава да бъдем застъпници на една по-справедлива пенсионна система и държава с повече грижа за работещите.
Колеги, клетвата, която току-що положихме, е клетва не просто да бъдем депутати. Не я възприемаме като клетва да направим всичко възможно за спасяването на една древна нация, която в момента се топи в демографска катастрофа. Има население с близо 40% функционална неграмотност и е управлявано от крадлив елит, станал еталон за лоши политически практики в рамките на Европейския съюз.
Смятаме, че първото ни задължение е да кажем истината на хората за състоянието на нашето битие. Вярваме, че всеки един от нас трябва да понесе кръста, който предстои да бъде носен. В този смисъл ние ще подкрепим бъдещо парламентарно мнозинство, ако то направи работещ и прозрачен кабинет, с реален достъп на гражданите до неговата работа и решения. Но в същото време заявяваме, че ще превърнем живота Ви в ад, ако усетим и най-дребното хитруване или опит да работите в името на традиционната икономическо-политическа олигархия, която яхваше България през последните години.
Смятаме, че незабавно трябва да се направи специална парламентарна комисия, която да каже на хората истината за скандалното разорение на КТБ. Не трябва да допускаме кредитните досиета на тази банка да се превърнат в новите досиета на прехода – нещо, използвано за рекет, за тъмни, задкулисни сделки и издаване на политически присъди извън съда. Хората са длъжни да знаят какво се е случило с парите им и най-вече кой излъга доверието им, защото пари се изкарват, но доверие много трудно се възстановява. А предишният парламент завърши живота си с рекордно нисък за тази институция авторитет.
Намираме за необходимо създаването на постоянна парламентарна комисия с 50% участие на граждански организации, която да преценява практическата ефективност на всеки законодателен акт в работата на Четиридесет и третия парламент. Ние ще имаме ресорни правни комисии, но българският парламентаризъм винаги е страдал от липсата на предварителна оценка за рисковите и перспективите от законодателните актове, както и от несериозна непрозрачност на законодателния процес. В интерес на всички ни е да положим максимални усилия в тази посока, за да може малко по малко думата „депутат” да не бъде символ на безочливост, дерибейщина и лицемерие.
Намираме за оцеляващо важно да отстояваме данъчни преференции за бизнеса, които отварят нови работни места, висок процент брутен вътрешен продукт за образование и култура и нулева ставка ДДС за печатни издания на български език, защото езикът, на който пишем в книгите си, отдавна е в черната книга на езиците.
Ние смятаме, че Четиридесет и третото обикновено народно събрание трябва най-после да се опита да измисли и твори по дългосрочна перспектива. Призоваваме Ви да не се поддавате на краткотрайните политикански сметки на Вашите лидери или централи. Нещата са прости. Ако не мислим сериозно за България в перспектива за следващите 30-40 години, просто няма да има за какво да мислим след 30-40 години, защото самата България няма да я има.
Нито един от представителите на нашия съюз не е участвал досега в изпълнителната власт. Още веднъж подчертавам това важно различие между нас и мнозинството в тази зала. Сядайки редом с Вас съзнаваме, че ще понесем и част от греховете, които Вие сте натрупали през последното десетилетие. Наясно сме с това положение и Ви обръщаме внимание, че няма как да се сърдим на хората, че мислят така. Вината е в онези, които опорочаваха през последните години девиза „Съединението прави силата”, следвайки по инерция тоталитарния девиз „На сила ще ви съединим”. Затова Ви призоваваме към по-малко партийни страсти и повече добро възпитание, към толерантност и грижа за хората, които ще трябва да платят цената на отминалите безумия – в енергетиката - с парите си, в образованието – с бъдещето на децата си, а в здравеопазването – с живота си.
Призоваваме Ви да се изпълните с респект и загриженост през изключително тежките дни, които очакват българския народ, и да направите всичко възможно да поемете голяма част от неговото бреме.
В заключение ще подчертая, че няма ясен път пред нас. Ние ще правим пътя с нашите стъпки. От нас зависи ще останем ли хора през този път. От общите ни усилия зависи къс ли ще е или дълъг ще е този път. Ще имаме много спорове за посоката. Предстоят тежки парламентарни битки, защото сме много различни, но нека поне се опитаме да оставим у хората усещане за общо вървене. Защото демокрацията никога не е била отговор на въпроса „Накъде вървим?”. Тя е отговор на въпроса „Как вървим, как взимаме решения?”. Ние, Парламентарната група „Български демократичен център”, сме твърдо решени да вървим неотстъпно в посоките, които току-що заявих, и Бог ще бъде с нас, защото вижда, че са чисти помислите ни! Надяваме се и Вие да вървите с Бога, защото както дедите ни, на Бог се осланяме да пази България, но сами трябва да свършим необходимото. Пожелавам Ви да сте достойни за трудните дни, които предстоят. Да живее България! Благодаря. (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Давам думата на господин Волен Сидеров за слово от името на Парламентарна група „Атака”. (Оживление в залата.)
Абе, колеги от левицата, защо не седнете? Я седнете веднага! (Смях в залата.) Какво е това?! (Ръкопляскания.)
РЕПЛИКА ОТ БСП ЛБ: А десницата?
ВОЛЕН СИДЕРОВ (Атака): Господин Председателстващ, преди да започна, искам да Ви напомня едно процедурно предложение, с което сме вкарали вече едно искане – да се отстранят от пленарната зала символите, които не са легитимни. По Конституция в пленарната зала трябва да стоят държавният герб на Република България и националният флаг на Република България. Според мен би трябвало да стои и православен кръст, но това е друг въпрос. Но тук имаме символи, които не са легитимни. Докато говоря, може да помолите квесторите просто да ги отстранят от залата. Благодаря Ви предварително. (Ръкопляскания от „Атака”. Оживление в залата.)
ВЕЖДИ РАШИДОВ (ГЕРБ, от място): Сърп и чук!
ВОЛЕН СИДЕРОВ: Първо, искам да благодаря на всички българи, които разбиха сценария на тези избори. Защото сценарият предвиждаше ГЕРБ да има пълен комфорт и да има подкрепата на послушни парламентарни групи, а „Атака” да не бъде в парламента, за да не смущава тази идилия. Благодаря на всички българи, които разбиха този сценарий и показа, че българският народ е умен и мъдър. (Ръкопляскания от „Атака”.)
ВЕЖДИ РАШИДОВ (ГЕРБ, от място): Ха така, ха така!
ВОЛЕН СИДЕРОВ: На гробокопачите на „Атака” предавам един здрав и неодялан поздрав от нашите избиратели и им припомням старата българска поговорка: „Който гроб копае другиму, сам пада в него.”
Понеже припомням поговорки, сещам се за един стар, също така от близкото минало народен виц: „Попитали радио „Ереван”: „Кои са повече от китайците? Радио „Ереван” веднага отговорило: „Мераклиите”.”
Напоследък, в последните две десетдневки ние видяхме толкова много мераклии за власт, че веднага възникна логичният въпрос: а могат ли? Защото, когато искаш, трябва да можеш. Ние видяхме дори мераклии, които се предлагат, без да ги искат. И такива картини имаше. Но когато поискаш, трябва и да можеш. Ако един мъж има еректилна дисфункция, то и най-красивата жена няма да му помогне. (Ръкопляскания от „Атака”. Оживление в залата.) Просто ще си остане с желанието.
Ако политически лидер и партия имат програмна дисфункция и нямат смелост да прокарват правилната пронародна, пробългарска политика, и най-любезните преговори, и най-услужливите медии няма да им помогнат.
Днес в Четиридесет и третото народно събрание имаме 49 партии освен „Атака”. Аз категорично се съмнявам в моженето на тези 49 партии, защото вече сме ги виждали във властта. Всички те в една или друга форма са били във властта – държавна или общинска, а някои са били в цялата власт, владеели са цялата власт.
През последните две десетдневки тези 49 партии проглушиха нашите уши с думи за национално съгласие и висока отговорност. И аз питам: защо когато бяха на власт, те не проявиха висока отговорност и национално съгласие? Защо не подобриха живота на българите, а го влошиха? Как да им вярвам сега, след като вече сме ги виждали на власт?! Много от тях направиха много големи поразии на България и заслужават разследване и санкция, а не нова власт.
Този въпрос, дами и господа, ще се стоварва от тази трибуна тук редовно, всяка седмица, всеки месец като вода от скъсан бент. Така ще се стоварва! Ние ще го задаваме редовно. Ние ще бъдем пак в своята функция на коректив и ще приземяваме всички политически хвърчила, които сега се реят в облаците на така наречените „евроатлантически ценности”, аз ги наричам „лакардии, псевдоценности”, защото такива ценности няма. Има християнски ценности и никакви други!
Битката на „Атака” е последователна и неотклонна. Наша болка и грижа винаги са били и ще бъдат интересите на унижените и оскърбените българи. А те са мнозинство в днешния момент. Те са преобладаващото мнозинство в България. Преобладаващо мнозинство не са нито банкерите, нито добре облечените бизнесмени. Те са малцинство, те са много малко, дами и господа. Огромната част от българския народ живее зле. И това трябва да бъде проблем № 1 на всички политици, които управляват. Ние ще следим това да е така. Ако не е така, ще го казваме!
Ние вече действаме, не само говорим. Вече сме готови, внесли сме в Деловодството четиридесет и три, нали сме Четиридесет и третият парламент, четиридесет и три законопроекта и решения. Те са внесени и са вече в Деловодството. (Възгласи. Ръкопляскания от „Атака”.) Те се отнасят до най-важните въпроси на българския народ. Не за санирането на жилищата, не за Закона за средното образование, а доходите – минималните доходи, минималните пенсии, изгонването на ЕРП-тата от България – монополите, които пият кръвта на българския народ, връщането на златодобива, на златните ресурси в български ръце, не както сега те са в ръцете на чужда фирма срещу процент и половина концесионна такса, понижаване мораториума върху цената на тока – предлагахме го и в предишния парламент, има го в Деловодството, архивите са живи, но беше отхвърлено от трите други партии тогава в парламента.
Сред тези решения има и решение за отдаване почит на геноцида на българите в Османската империя. Това също сме го предлагали и е бивало отхвърляно. Има решение и за изграждане на енергийни проекти, които са полезни за България. Те са полезни и трябва да се направят.
Сега ще видим как високоотговорните политици, които ни проглушиха ушите, че са високоотговорни, ще приемат или ще отхвърлят тези решения. Ако ги отхвърлят, те ще покажат, че не са високоотговорни, а само така са говорили – на думи. Ако ги приемат, ще ги призная и ще кажа: „Да, има еволюция във Вас. Благодаря Ви за това.” Всичко това обаче предстои да го видим.
Нашите предложения са народополезни, те не са полезни нито на някоя банка, нито на някоя олигархия. Те са полезни за народа. Такава е била нашата политика десет години и сега няма да се промени – в следващите години.
На посланиците на страните – членки на Европейския съюз, искам да им кажа ясно: предайте на Вашите лидери да прекратят незабавно идиотските санкции срещу Русия, защото по този начин самоубиват собствените си държави. (Възгласи.) Предайте им, че Вашите собствени народи, дами и господа посланици, ще Ви накарат, ще Ви принудят да го направите това, защото те ще свалят с гръм и трясък сегашните лидери на европейските държави, които не са нищо друго, освен марионетки на американската политика. За съжаление, вече няма лидери от ранга на Де Гол, на Конрад Аденауер и други, които дадоха насока тогава на своите народи как се води суверенна политика.
Крайно време е ръководствата на държавите – членки на Европа, на Европейския съюз, да спрат унизителната, васалната политика спрямо Вашингтон. Да започнат да водят суверенна политика, собствена политика, в интерес на собствените си държави. Ако не го направят, нещата отиват на зле. Защото да се следва безпрекословно американската политика, да се играе американската игра днес, да се следват болните амбиции на Вашингтон днес, означава, че ни въвличате във война.
Достойните народи на държавите в Европа заслужават достойна политика и достойни лидери. Аз съм убеден, че те ще го постигнат един ден и този ден няма да е много далеч. Сегашният Европейски съюз, за съжаление, не дава такава политика и той трябва да бъде разтурен и да бъде сформиран нов съюз и ново образувание на базата на истински демократични принципи, преди всичко на базата на християнските ценности и на базата на истинския народен суверенитет. Сега това не е така и този Европейски съюз не работи за европейските народи, а против техния интерес.
Предайте също на Вашите лидери, дами и господа посланици на страните – членки на Европейския съюз, че ние, българите не искаме да ни тикате във вражда и война с нашата освободителка от турско робство – Русия! Вече два пъти в световната история Вие го направихте – натикахте ни в съюзи срещу Русия и те завършиха с национални катастрофи. Предайте им, че трети път ние това няма да позволим. Това е нашето виждане и ние ще го отстояваме, както знаем и можем, а Вие сте се убедили, че ние можем.
Ние не сме някоя безпринципна и безлична коалицийка, а сме „Атака”. Ние ще вършим своята народополезна работа в това Народно събрание и през това време ще гледаме, както сме гледали през последните десет години, как изтичат в канализацията на историята всякакви коалиции и коалицийки, които се появяват и изчезват. Това сме го виждали и пак ще го видим.
„Атака” обаче ще стои над мътната река на българската политика като скала (оживление, възгласи), защото е последната крепост на българския народ. Тази крепост няма да падне, защото падне ли тя, пада България. А Бог няма да позволи така да стане, защото въпреки всички глупости, които се извършват в нашата Родина, Бог пази България.
Нека Божията благословия да бъде над българския народ и над нашата родина България! Дай Боже! Амин! (Ръкопляскания от „Атака”.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Давам думата на господин Ивайло Калфин за слово от името на Парламентарната група на „Алтернатива за Българско възраждане”.
ИВАЙЛО КАЛФИН (АБВ): Благодаря, уважаеми професоре! Уважаеми господин Президент, господин Министър-председател, госпожи и господа министри, Ваше Светейшество, Ваши Превъзходителства, уважаеми гости, колеги, колежки народни представители!
От името на Парламентарната група на „Алтернатива за Българско възраждане” искам да започна с пожелание към всички нас – да разсеем всички съмнения, че българският народ не е способен да избере 240 свои представители, които са компетентни, честни, съвестни, скромни и могат да постигат резултат в интерес на тези, които са ни избрали.
Пожелавам успешна работа на всички и мисля, че това, което ни събира в тази зала, въпреки различните ни избиратели, въпреки техните различни предпочитания, е най-важното. И това трябва да бъде интересът на България.
Впрочем, когато говорим за честност и прозрачност, искам да се похваля, че „Алтернатива за Българско възраждане” беше може би първата парламентарна група, която прие собствен Етичен кодекс, който ще предложим на всички народни представители в този Парламент.
Всички ние, уважаеми колеги, излизаме от много тежки избори, дори два пъти тежки избори, защото наскоро бяха и европейските избори. Надали имаме различни впечатления за това какво се случва в България. Ние виждаме, че хората негодуват заради слаба държава, слаби институции, безотговорност – политическа, безработица, мизерия, от липса на перспектива. И петдесетте процента рекордно високият брой негласували на тези избори показват точно това – липса на доверие.
Резултатите от тези избори показват не само липса на доверие към политическите партии, управлявали през последните няколко години, а липса на доверие към политиците въобще. Мисля, че това трябва да бъде най-големият урок, който ние си вземаме от тези избори. Това трябва да бъде именно целта на това Народно събрание – да променим мнението на хората, че от политиката в България не става нищо, че политиците в България са хрантутници, които защитават собствените си интереси. От нас зависи да променим това мнение на хората.
Какво ще им предложим? Слушам изказванията на председателите на парламентарни групи и трябва да Ви кажа, че в някои от тях съм обнадежден. Всички тези, които говорят именно за необходимостта от това да погледнем поне днес, поне в следващите седмици на това къде е националният интерес.
Да, хората от нас сигурно няма да се изненадат, ако чуят конфронтация, противопоставяне, обиди, ако чуят дебелоочие, ако видят как всеки търси вината извън себе си и се оправдава, че не зависи от него състоянието, в което е България. Това е старото. С това няма да изненадаме никого.
Дали можем да предложим нещо друго? Дали можем за първи път в 25-годишната история на демократична България да предложим умение на политиците да разберат къде е националният интерес и поне по няколко точки да застанат един до друг или няма да успеем? Между другото, искам да поздравя и господин Борисов, и ГЕРБ за диалога, който наложиха в началото след тези избори. Но оттук нататък от всички нас зависи докъде ще доведе този диалог.
Всеки има партийни интереси, всеки е избран от различни избиратели, всеки един от нас, като се среща с избирателите, с хората, чува различни препоръки за това какво да се случи в България. Само че аз си мисля, че има няколко безспорни неща и те се въртят около необходимостта от национално съгласие поне по няколко теми.
Питам се: какво може днес да обедини българската нация? Не само думи, не само приказки, не само хубави предизборни лозунги. На практика, кои са тези теми и тези обстоятелства, които могат да ни поставят в една редица, така че да защитим интересите?
Външна заплаха? – Има я. Виждаме, че ние живеем в един все по-неспокоен регион. Виждаме настъплението на ислямския фундаментализъм и аз очаквам българските мюсюлмани да са в челните редици в противопоставянето. Виждаме променящият се Европейски съюз, в който България трябва да участва с ясна и защитима българска позиция. Или не виждаме, че има и вътрешни заплахи – заплахите по отношение на банковата система, на бюджета, на доходите?
Наскоро се срещнах с един посланик в София, който каза: „От две години има четири правителства в България”. Точно така е. Само че е хубаво, когато го чуем и от външния поглед.
Къде е стабилността? Къде е последователността в политиката? А знаем, че и администрацията спира да работи тогава, когато се задават промени.
Аз мисля, че днес тези, които чертаят разделителни линии, трябва да си понесат отговорността в следващите месеци.
Днес ние имаме нужда от национално съгласие. Не от обединяване на партиите зад една и съща идеология, а от национално съгласие с всички различия, които имаме и които нашите партии имат. Националното съгласие не означава подкрепа на която и да било партийна програма. То означава всяка партия и избирателите й да се припознаят в едни национални приоритети. Можем ли да направим това нещо? Можем ли на един бял лист хартия да се напишат няколкото приоритета, които всички ние ще защитим? Ето това ще покаже различен стил и това ще покаже на тези 50% и повече негласували, че е хубаво другия път да излязат и да гласуват.
Чухме призиви от някои колеги, че е време за дясно управление. Между другото, господин Местан излезе, той каза: „Невъзможно е дясно управление без ДПС.” Сетих се, че миналата година каза: „Невъзможно е ляво центристко управление без ДПС.” Факт! Само че какво се чуваше за всички избори преди това? Ето, нека си спомняме кой какво е говорил в тази зала преди години и какво говори днес.
Нашият вариант, какво предлагаме ние, със съзнанието, че АБВ е малка парламентарна група? Националното съгласие трябва да бъде около няколко въпроса, които не са партийни:
- Силна държава и институции.
- Спиране на партийни назначения, на разклащане на институциите.
- Справедливост и ефективно правосъдие и промени в съдебната система, които да го осигурят. Няма ляво и дясно тук.
- Добър Избирателен кодекс. Не тези мъки, които в продължение на два предишни парламента виждаме с изборното законодателство, които доведоха хората от първия ден на Парламента тук, отпред пред вратите ни.
- Демографска политика. В нея ние включваме образование, доходи, здравеопазване.
- Стабилизиране на националната сигурност и военните и икономическите й аспекти.
- Балансирано регионално развитие.
- Укрепване на българската национална идентичност, българската наука и култура.
Ето теми, които са важни и които не са партийни.
Аз съм сигурен, че ако има добро желание този Парламент може да произведе добър резултат. По успешен път, уважаеми дами и господа, се върви с национален отбор.
Аз съм против изчезване на разликите между партиите, но съм и против партиите самоцелно по всяка тема, по всеки въпрос, на гърба на гражданите да се противопоставят една с друга.
Призивът ми, от името на цялата Парламентарна група на АБВ, е да потърсим съгласието и да потърсим това, което очакват българските избиратели от нас.
Успешна работа, още един път! (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Уважаеми дами и господа, съгласно Конституцията на Република България, на първото си заседание новоизбраното Народно събрание трябва да избере председател и заместник-председатели.
Пристъпваме към избора на председател на Четиридесет и третото Народно събрание.
Постъпил е Проект за решение за приемане на процедурни правила за избиране на председател на Четиридесет и третото Народно събрание. Проектът вече Ви е раздаден.
Моля, от името на вносителите, господин Красимир Велчев да го прочете пред народните представители.
КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги народни представители, представям Ви Проект на решение за приемане на Процедурни правила за избиране на председател на Четиридесет и третото Народно събрание:
„Народното събрание на основание чл. 76, ал. 3 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
Р Е Ш И:
Приема Процедурни правила за избиране на председател на Четиридесет и третото народно събрание, както следва:
1. Кандидатури за председател на Народно събрание могат да бъдат издигани от парламентарно представените партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 5 октомври 2014 г. и от народни представители.
2. Гласуването е явно и по азбучен ред на предложените кандидатури. То се извършва чрез компютризирана система за гласуване.
3. Избран е кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, се провежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Избран е кандидатът, получил повече гласове при второто гласуване.”. Благодаря Ви.
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Благодаря, господин Велчев.
Уважаеми колеги, имате думата за становища по Процедурните правила за избор на председател на Четиридесет и третото Народно събрание. Виждам, че няма желаещи.
Закривам разискванията.
Дами и господа, предлагам да гласуваме Проекта за Процедурни правила за избор на председател на Народното събрание.
Моля, гласувайте.
Гласували 227 народни представители: за 227, против и въздържали се няма.
Съгласно приетите току-що Процедурни правила давам думата за предложение на кандидатури за председател на Парламента.
Заповядайте, господин Борисов.
БОЙКО БОРИСОВ (ГЕРБ): Ваше Светейшество, господин Председател, господин Президент и всички останали. (Весело оживление.) Просто да спестим време на всички.
Знаете, вчера направих предложение към господин Миков, като председател на втората по големина партия, за председател на Парламента. Той вежливо ми отказа, тъй като това е позиция на партията им. Направих го с ясното съзнание за споделяне поне в Парламента на отговорност, а не за коалиция.
Благодаря за това, че той дойде и се разбрахме.
Затова днес от името на Парламентарната група на ГЕРБ предлагам госпожа Цецка Цачева Данговска, родена на 24 май 1958 г. в село Драганово, Ловеч, живее в град Плевен. Висшето си образование е завършила в Софийски университет „Климент Охридски”, специалност „Право”. Работи като адвокат, вписана е в адвокатската колегия в град Плевен, чийто член е и понастоящем. Председател е на Четиридесет и първото Народно събрание, народен представител в Четиридесет и второто Народно събрание и заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ. Благодаря Ви.
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Благодаря Ви, господин Борисов.
Уважаеми колеги, има ли други предложения за председател на Народното събрание от други парламентарни групи и прочие? Няма. Благодаря. Прекратявам... (Реплики от БСП ЛБ.)
Откривам дебатите. Какви дебати бе, брате... (Смях.)
Думата има господин Ангел Найденов.
АНГЕЛ НАЙДЕНОВ (БСП ЛБ): Благодаря Ви, господин председателю.
Господин Президент, Ваше Светейшество, госпожи и господа министри, уважаеми дами и господа народни представители! Парламентарната група на „БСП лява България” ще подкрепи предложението, направено от Парламентарната група на Партия ГЕРБ. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Ще го подкрепим не само заради резултатите от изборите, без съмнение, които заслужават уважение и които дават основание на Партия ГЕРБ да излъчи кандидат за председател на Народното събрание и съответно да очаква да бъде избрана тази кандидатура. Ще подкрепим кандидатурата на госпожа Цачева не само и не толкова заради нейните личностни качества, опит, умения, които, макар и често пъти критикувани, оспорвани, поне аз не си спомням някой да е отричал. Със сигурност натрупаният опит – парламентарен и политически, прави тази кандидатура подходяща за доста сложната, деликатна, разнолика политическа ситуация, в това число и като атмосфера в Четиридесет и третия парламент.
Парламентарната група ще подкрепи тази кандидатура като разбиране за необходимостта от знак за нови взаимоотношения в Четиридесет и третия парламент, като разбиране за необходимостта, в това число очаквана и търсена от българските граждани, от ново политическо и парламентарно поведение. Поведение, което напуска територията на враждебността и омразата, поведение, което не изключва противопоставянето и различията, но не включва първосигналната агресия и противоборството. Дълго време и парламентът, и улицата бяха арена на сблъсъци, на битка. Ние разбираме, че е необходимо да напуснем тази арена и да тръгнем по пътя на напредъка, модернизацията на България и перспективата за българските граждани.
От Вас, госпожо Цачева, зависи дали ще оправдаете нашето доверие. (Ръкопляскания от БСП ЛБ и ГЕРБ.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Благодаря.
Има ли желаещи за други дебати? Няма.
Дами и господа, преминаваме към гласуване на кандидатурата – единствена, на госпожа Цецка Цачева за председател на Четиридесет и третото Народно събрание.
Моля, гласувайте.
Гласували 232 народни представители: за 219, против 12, въздържал се 1. (Бурни и продължителни ръкопляскания от ГЕРБ.)
Уважаеми колеги, ще има време да аплодираме уважаемата госпожа Цачева.
Позволете ми все пак...
ДЕСИСЛАВ ЧУКОЛОВ (встрани от микрофоните): За отрицателен вот!
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Заповядайте за отрицателен вот.
ДЕСИСЛАВ ЧУКОЛОВ (Атака): Благодаря Ви.
Ваше Светейшество, уважаеми колеги! По това как се гласува за председател знаете, че зависи и се показва, и се вижда всъщност каква ще е конфигурацията и за следващото управление. Сега ясно видяхме, че 7 парламентарни групи в тази зала гласуваха за кандидатурата на госпожа Цачева, издигната от ГЕРБ. Седем! Ние от „Атака” гласувахме „против”. (Шум и реплики от ГЕРБ.)
И да Ви кажа защо гласувахме „против”.
Колеги от БСП, помните ли 2012 г., когато мисля, че госпожа Добрева беше, която излезе и от тази трибуна, помоли госпожа Цачева – нека почетем 70 години от смъртта на великия поет Вапцаров. Не, не можем да почетем това. Защо? Не било хубаво да превръщаме Парламента в ритуална зала, бяха Вашите думи. Ние от „Атака” помним това. Помним, че сме излизали тук и сме предлагали тази зала да стане на крака, да почетем паметта на Ангел Петров – момчето, което загина в Катуница. Отново отхвърлено. Предлагахме тук да почетем паметта на тези жертви, които е дала България от бомбардировките на САЩ над нас, българите. Отново ни отказахте това.
Всички ние би трябвало да помним, че когато госпожа Цачева беше председател, в това Народно събрание се купуваха и се разцепваха парламентарни групи под Вашия поглед и прекрасно знаехте какво се случва – че се купуват депутати на килограм. Знаехте го това! Но не направихте нищо по въпроса. Тогавашният министър-председател обиждаше народните представители, госпожо Цачева, помните го това –„Аз тия не моа ги гледам”.
Хайде кажете ми, как да не гласуваш „против”? Как да не гласуваш „против”?! И сега тук всички ръкопляскат на този избор. Чудесно! Само че ние от „Атака” ще бъдем тези, които ще следим дали това, което показахте като неправилно, отново ще се случи в този Парламент. (Реплика от ГЕРБ.)
Е, не ми казвайте „стига”! Това е, което имах да Ви кажа, госпожо Цачева. (Ръкопляскания от „Атака”.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН ДАНАИЛОВ: (Става прав.) Благодаря.
Скъпи колеги, позволете ми преди да отстъпя това сериозно място, да изкажа своята лична благодарност към всички Вас! Днес от години наред моите уши не бяха чували толкова политически културно, доброжелателно да водим тези разговори! Благодаря Ви, защото това е една от първите стъпки към това, за което всички говорим – възстановяването доверието на нашите избиратели към нас, които сме тук! Дано да Ви се случат добри неща, скъпи приятели и мои мили сънародници! От сърце го пожелавам!
На госпожа Цачева, тя е, както знаете, голям мой фен (смях), пожелавам от сърце да е жива и здрава, да ни ръководи мъдро, добросърдечно и женствено! На добър час във Вашата работа! Благодаря. (Бурни ръкопляскания от всички парламентарни групи без „Атака”.)
(Председателят Цецка Цачева целува ръка на Патриарх Неофит и се ръкува с народния представител Стефан Данаилов.)
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА (ГЕРБ): Уважаеми господин Президент, Ваше Светейшество, господин Министър-председател, уважаема госпожо Вицепрезидент, представители на Конституционния съд, господин Омбудсман, уважаеми колеги председатели на обикновени народни събрания, Ваши превъзходителства, уважаеми членове на Европейския парламент, скъпи колеги! Благодаря Ви, че ми гласувахте високото доверие да бъда избрана за председател на Четиридесет и третото Народно събрание. От опит вече знам, че да си пръв сред равни е задача нелека. Защото председателят трябва умело да балансира, но и смело да направлява, да координира, но и да инициира и най-вече първият сред равни трябва да полага усилия за сближаване на позиции колкото и да е трудно това, когато позициите са непримирими, особено сега след поредните предсрочни парламентарни избори.
Вотът на българския народ от 5 октомври 2014 г. отреди в Четиридесет и третото обикновено Народно събрание парламентарно представени да бъдат осем политически сили. Хубавото е, че близо 95% от гласувалите български граждани са парламентарно представени в състава на Четиридесет и третото Народно събрание, лошото е, че повече от половината от нашите сънародници не упражниха правото си на глас, отказаха да гласуват. С този резултат избирателите ни дадоха няколко урока.
Първи урок – урокът за смирението. За да признаем истината за нашите грешки и пропуски и да осъзнаем, че ние сме само представители на суверена, че никой от нас, на какъвто и пост да се намира, не е и не може да бъде по-голям от народа си. Затова час по-скоро трябва да започнем бързо и в интерес на бъдещето, а не според интересите на конюнктурата да решаваме камарата от проблеми, които се натрупаха в периода, докато водихме своите си малки или по-големи политически битки.
Втори урок – урокът за помирението. Политическата битка е част от демокрацията, но политическите войни от последните години преминаха границите на разума. Те изостриха не само междупартийните отношения в последните състави на Народното събрание, но нажежиха общественото напрежение до краен предел. Стигнахме дотам, че поставихме физическа стена срещу суверена. Оградата около българския парламент никога повече не трябва да се появява.
Трети урок – урокът за единението. Неведнъж от тази трибуна съм говорила, че само с единение можем да постигнем възход и няма да се уморя да го повтарям. Единението, колеги, не е само дума, то не изключва различията, присъщи на демокрацията, единението е съгласието за пътя, по който вървим. Единението е онази висша увереност, че пътят можем да го извървим само заедно – всички професии, всички слоеве, всички етноси, млади и стари, всички българи. Можем да го постигнем, ако не градим стени на разделение и тук, вътре в парламента. „Съединението прави силата” е символът на тази сграда, нека не го забравяме нито за миг.
Четвърти урок – урокът за отговорността. Днес смирени и, надявам се, помирени, убедени в необходимостта от единение, трябва да поемем отговорността за днешния и утрешен ден на народа си. Да забравим за персоналните и партийните си тесни интереси, да търсим и намираме тук, в тази зала, най-добрите законодателни решения за хората, които са ни изпратили тук.
Като председател на Четиридесет и третото народно събрание аз се обръщам към всички народни представители, за да Ви призова: нека научим тези уроци и нека да покажем, че можем да бъдем на висотата на очакванията, които има към нас, защото, нека го кажем честно и открито, ние нямаме друг полезен ход. Тежката действителност изисква от нас спешни законодателни мерки. Преди всичко сме длъжни да излъчим управление, изпълнителна власт на България. Тревожната демографска картина я познаваме всички, бюджетната дупка в хазната я познаваме всички, казусът за КТБ, за срива в енергетиката, за високите нива на безработица, а всички ние, които днес сме тук, сме категорични, че националното богатство трябва да се събира, а не да се разпилява, че правото на лична инициатива и предприемачество трябва да се утвърждава и подкрепя, че децата ни заслужават по-добро образование, а всички ние - по-добро здравеопазване.
Не на последно място, уважаеми колеги, трябва да държим сметка за усложняващия се свят извън България – и икономически, и политически. Трудностите пред демократичните процеси, засилване на националистически тенденции, на международния тероризъм – да, това са проблеми, които ще чакат решения и в тази зала.
В този сложен и постоянно движещ се свят ние имаме своя опора, свои приятели, свои партньори – това са страните от Европейския съюз и Атлантическия алианс, укрепването на членството ни в тези организации, активното ни участие в тяхната работа е залог за бъдещето на страната ни.
Уважаеми колеги, съзнавам своята отговорност, за да се случи всичко това. В мое лице имате предвидим председател на Четиридесет и третото народно събрание. Ще продължа да развивам добрите инициативи на моите предшественици, ще продължа линията на прозрачност и откритост на Народното събрание, на близост с гражданското общество.
Уверявам Ви, че няма да пожаля сили, вярвам, че ще разчитам на опита, на диалогичния тон, на честния и открит дебат от всеки един от Вас. Още веднъж, благодаря Ви за доверието. (Ръкопляскания. Патриархът напуска пленарната зала.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Сега, уважаеми дами и господа, преминаваме към втората част от днешното ни пленарно заседание:
ИЗБОР НА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, СЪГЛАСНО ЧЛ. 76, АЛ. 3 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
Раздадени са Ви процедурните предложения, които контактната група с представители на всички парламентарно представени партии одобриха.
Моля един от вносителите да представи проекта.
Господин Велчев, на Вас се пада отново тази задача.
КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо Председател, уважаеми колеги народни представители! Представям Ви:
„Проект!
РЕШЕНИЕ
за приемане на процедурни правила за избиране на заместник-председатели на Четиридесет и третото Народно събрание
Народното събрание на основание чл. 76, ал. 3 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
Приема процедурни правила за избиране на заместник-председатели на Четиридесет и третото Народно събрание, както следва:
1. Народното събрание избира осем заместник-председатели – по един от всяка от парламентарно представените партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 5 октомври 2014 г.
2. Всяка от парламентарно представените партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 5 октомври 2014 г., издига свой кандидат за заместник-председател на Народното събрание.
3. Гласуването е явно и анблок. То се извършва чрез компютъризираната система за гласуване.
4. Предложените кандидати за заместник-председатели са избрани, когато са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.”
Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, господин Велчев.
Дебатът е открит.
Има ли предложения по така представения Ви Проект на решение за процедурни правила за избиране на заместник-председатели на Народното събрание? Не виждам.
Закривам дебата.
Подлагам на гласуване проекта за решение.
Гласували 226 народни представители: за 226, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
Съгласно току-що приетото от нас решение, по реда на големината на групите следва да бъдат номинирани по един представител от всяка политическа сила за заместник-председател на Четиридесет и третото Народно събрание.
Господин Борисов, имате думата.
БОЙКО БОРИСОВ (ГЕРБ): Господин Президент! Госпожо Председател, честито!
Димитър Борисов Главчев е роден в гр. София на 15 август 1963 г. В Четиридесет и първото Народно събрание е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, магистър е по международни икономически отношения, магистър е по счетоводство и контрол в УНСС, дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор от Института на дипломираните експерт-счетоводители. Владее руски и английски език. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, господин Борисов.
От името на БСП лява България – господин Миков!
МИХАИЛ МИКОВ (БСП ЛБ): Благодаря Ви, уважаема госпожо Председател.
Позволете най-напред да Ви поздравя за избора и да Ви пожелая здраве! Народните представители под Ваше ръководство да провеждат едни спокойни и ползотворни заседания. И, разбира се, малко настроение да има в залата. (Оживление. Ръкопляскания.)
Аз искам да предложа от името на „БСП лява България” господин Янаки Стоилов, когото всички познавате. Само няколко думи за протокола.
Господин Стоилов е доцент, доктор по право, в катедрата по теория и история на държавата и правото, заместник-председател е на Българската асоциация по философия на правото и социална философия. Народен представител и секретар на Конституционната комисия при изработването на Конституцията в Седмото Велико Народно събрание, участвал е в много парламенти. В Четиридесетото Народно събрание е бил председател на Комисията по правни въпроси, в Четиридесет и второто Народно събрание – в Комисията по външна политика. Ръководител е на делегацията ни в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и заместник-председател на ПАСЕ. Езици – също, семеен. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, господин Миков.
От името на Движението за права и свободи – господин Кърджалиев.
ТУНЧЕР КЪРДЖАЛИЕВ (ДПС): Уважаеми господин Президент, уважаеми господин Премиер, уважаеми дами и господа министри, уважаема госпожо Председател, скъпи гости!
Първо, и аз от името на Парламентарната група на Движението за права и свободи искам да поздравя госпожа Цачева с избора.
Госпожо Цачева, пожелаваме Ви много здраве, мъдро ръководство, също такива и решения. И, разбира се, много, много успехи! Нека не само това Народно събрание, а и народът, който ни е избрал, да е с по-оптимистични нагласи под Ваше ръководство на това Народно събрание. (Народният представител Тунчер Кърджалиев поздравява председателя Цецка Цачева.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
ТУНЧЕР КЪРДЖАЛИЕВ: Уважаеми дами и господа, моето предложение няма да е изненада за никого.
От името на Парламентарната група на Движението за права и свободи предлагам за заместник-председател на Народното събрание господин Алиосман Имамов. Той е роден през
1953 г., семеен. Има впечатляваща политическа дейност, а именно: народен представител в Тридесет и деветото, в Четиридесетото, в Четиридесет и първото и в последното Четиридесет и второ издание на Народното събрание. Тогава той беше отново заместник-председател на Народното събрание. Има и същата впечатляваща професионална дейност, а именно преподавател е и се занимава с научна дейност в УНСС, в Нов български университет и в Югозападен университет. Той е доцент в катедра „Статистика и иконометрия” в УНСС в София. Владее английски и руски езици. Той е перфектният, според нас, заместник на госпожа Цачева. Благодаря. (Ръкопляскания от ДПС и ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря, господин Кърджалиев.
От името на Реформаторския блок – госпожа Кунева.
(Народният представител Меглена Кунева поздравява председателя Цецка Цачева за избора.)
МЕГЛЕНА КУНЕВА (РБ): На добър час!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
МЕГЛЕНА КУНЕВА: Уважаеми дами и господа, от името на Реформаторския блок предлагаме за заместник-председател Иван Кирилов Иванов. Той е роден през 1969 г. във Велико Търново и е избран от 4. многомандатен район – Велико Търново. Той е социален и клиничен психолог. Завършил е Софийския университет, специализирал е политически мениджмънт, бил е преподавател в Нов български университет и в Софийския университет, непартиен, женен, баща на две дъщери.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
От името на Патриотичния фронт – господин Симеонов. (Народният представител Валери Симеонов поздравява председателя Цецка Цачева за избора.)
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ (ПФ): Честито!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: От името на Парламентарната група на Патриотичен фронт предлагам за заместник-председател на Народното събрание господин Красимир Дончев Каракачанов. (Викове: „Браво, браво!” и ръкопляскания от ПФ.)
Роден през 1965 г., завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „История”, доктор по международно право и международни отношения. Владее немски и руски език, не владее турски. (Оживление.)
Бивш депутат от Тридесет и осмото и Четиридесетото Народно събрание, семеен, председател на една от най-великите и достойни патриотични организации – ВМРО. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
Заповядайте, господин Йончев.
РУМЕН ЙОНЧЕВ (ББЦ): Уважаеми господин Президент!
Уважаема госпожо Председател, приемете поздравленията и на нашата парламентарна група по случай избирането Ви за председател! Ние само можем да Ви пожелаем да бъдете председател на едно работещо Народно събрание – нещо, което невинаги се е случвало. Убедени сме, че под Вашето ръководство това е възможно.
Позволете сега от името на парламентарната ни група да предложа за заместник-председател на Народното събрание кандидатурата на народния представител Явор Хайтов.
Господин Хайтов е роден през 1969 г. в София. Възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет, с доста дълъг опит в правосъдната и правораздавателната система, като следовател, като част от Министерството на вътрешните работи, по-късно адвокат в Софийската адвокатска колегия. Мога да кажа още много неща за него, но не мисля, че е необходимо. Господин Хайтов е семеен с две деца. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря и аз, господин Йончев. Моля Ви да ме извините за поредността, която сгреших.
Сега вече има думата господин Сидеров от името на Партия „Атака” да направи своето предложение.
ВОЛЕН СИДЕРОВ (Атака): Благодаря, госпожо Данговска.
Да Ви напомня пак, че този символ тук със синия цвят е нелегитимен. Много Ви моля, поканете квесторите да го изнесат, защото нарушавате закона.
От името на Парламентарната група на „Атака” предлагам Явор Нотев за заместник-председател на Народното събрание.
Явор Нотев е роден през 1957 г. в София. Завършил е „Право” в Софийския университет. Дългогодишен адвокат, уважаван заместник-председател на Правната комисия в Четиридесет и първото и Четиридесет и второто Народно събрание, познавате го добре. Но, госпожо Данговска, не се подлъгвайте от неговия любезен вид и възпитание. Той отстоява принципите, когато трябва. Надявам се, че работата с него ще Ви накара да бъдете малко по-принципна, а не както в предишното Народно събрание. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от „Атака”.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, господин Сидеров.
От името на Коалиция „Алтернатива за Българско възраждане”.
ИВАЙЛО КАЛФИН (АБВ): Благодаря Ви, госпожо председател.
Поздравления за избора! Успех Ви пожелавам в тази работа!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
ИВАЙЛО КАЛФИН: Предложението на Парламентарната група на АБВ за заместник-председател на парламента е за госпожа Росица Янакиева.
Госпожа Янакиева е била народен представител в Четиридесето народно събрание, пет мандата кмет, от които два мандата на Перник, много опитен човек. Била е заместник-председател на делегацията ни в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, в ръководството на Националното сдружение на общините в България – много опитен и компетентен човек. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от АБВ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, господин Калфин.
Откривам дебатите.
Има ли народни представители, които желаят да вземат отношение по направените предложения? Не виждам.
Дебатите са закрити.
Анблок – съгласно нашето решение, следва да подложа кандидатурите на, припомням ги още веднъж: господин Димитър Главчев, господин Янаки Стоилов, господин Алиосман Имамов, господин Иван Кирилов Иванов, господин Красимир Каракачанов, господин Явор Хайтов, господин Явор Нотев и госпожа Росица Янакиева.
Моля, гласувайте.
Гласували 235 народни представители: за 235, против и въздържали се няма.
Предложението е прието единодушно. (Ръкопляскания.)
Нека е честито на колегите заместник-председатели!
Поради архитектурата на пленарната зала не е възможно едновременно местата да заемат осем заместник-председатели. В контактната група, когато уточнявахме този детайл от днешното заседание, решихме, че в новия Правилник за организацията и дейността на Четиридесет и третото народно събрание това ще бъде решено с начина, по който ще участват и председателстват в пленарни заседания колегите заместник-председатели.

Преминаваме към следващата точка:
ПРИЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ ЗА ВРЕМЕННО ПРИЛАГАНЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
Знаете, че по традиция до момента на изработване на съответен Правилник на Народното събрание има период от време, в който действа предходният Правилник.
Давам думата за предложение на господин Велчев, като един от вносителите му.
КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо Председател, уважаеми колеги!
И аз да честитя на така създаденото вече ръководство на Народното събрание и да им пожелая успех!
На Вас да предложа проект:
„РЕШЕНИЕ
по прилагането на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (обн., ДВ, бр. 53 от 2013 г.; изм. и доп., бр. 62 и бр. 97 от 2013 г.)
Народното събрание на основание чл. 73 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
1. Четиридесет и третото народно събрание осъществява своята дейност по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (обн., ДВ, бр. 53/2013 г., изм. и доп., бр. 62 и бр. 97 от 2013 г.) до приемането на свой правилник, освен ако Народното събрание не реши друго.
2. Решението влиза в сила от деня на приемането му.” Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, господин Велчев.
Откривам дебата по предложения проект за решение.
Има ли народни представители, които желаят да вземат отношение? Няма.
Дебатът е закрит.
Подлагам на гласуване така представения Ви Проект за решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
Гласували 218 народни представители: за 216, против няма, въздържали се 2.
Предложението е прието.

Следва да преминем към:
ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗБИРАНЕ НА ВРЕМЕННИ СЕКРЕТАРИ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
Пояснявам защо „временни” – защото действаме по този Правилник.
Контактната група е подготвила Проект за решение, като съвносители са представители на всички политически сили.
Господин Велчев.
КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Представям на Вашето внимание следващия Проект:
„РЕШЕНИЕ
за избиране на временни секретари на Четиридесет и третото народно събрание
Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
1. Избира осем временни секретари на Народното събрание – по един от всяка от парламентарно представените партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 5 октомври 2014 г.
2. Избира за временни секретари на Четиридесет и третото народно събрание…” предложените имена от всяка една парламентарна група. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, господин Велчев.
Преди да дам думата за изказвания и разисквания по предложения Проект за решение, нека да благодарим на президента на Републиката господин Плевнелиев за участието му в учредителното заседание на Четиридесет и третото народно събрание, тъй като преминахме вече към същинската, делова част на работата си. Благодаря Ви, господин Президент. (Ръкопляскания. Президентът Плевнелиев поздравява председателя на Народното събрание госпожа Цачева и се сбогува.)
Сега вече имате думата за становища по Проекта за решение за избиране на временни секретари.
Няма желаещи, дебатът е закрит.
Преминаваме към гласуване
Гласували 217 народни представители: за 217, против и въздържали се няма.
Предложението е прието единодушно.
Имате думата за кандидатури от всяка политическа сила.
От името на парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ – Красимир Велчев, за кандидатура за временен секретар.
КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо Председател, уважаеми колеги! Нашето предложение е за господин Александър Ненков. И в предишното Народно събрание той беше секретар на нашата парламентарна група, така че няма смисъл от представяне. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
От името на „БСП лява България”.
МИХАИЛ МИКОВ (БСП ЛБ): Благодаря Ви, уважаема госпожо Председател.
От името на Парламентарната група на „БСП лява България” предлагам за временен парламентарен секретар Георги Търновалийски.
Позволете ми да направя предложение и по следващата точка, която предстои, за да не излизам пак – във връзка с договореното и на контактната група за Правилника. Можете да предложите това и на останалите парламентарни групи.
Предлагам госпожа Мая Манолова, господин Филип Попов и господин Чавдар Георгиев за членове на Временната комисия по Правилника. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: От името на Движението за права и свободи – заповядайте, господин Казак.
ЧЕТИН КАЗАК (ДПС): Благодаря, уважаема госпожо Председател.
Уважаеми дами и господа народни представители! От името на Парламентарната група на Движението за права и свободи предлагам за парламентарен секретар господин Айхан Етем.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
От името на Реформаторския блок – госпожа Кунева.
МЕГЛЕНА КУНЕВА (РБ): За временен парламентарен секретар ние предлагаме Димитър Андреев Делчев. Роден е през 1989 г., юрист.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: От името на Патриотичния фронт – господин Валери Симеонов.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ (ПФ): От името на Парламентарната група на Патриотичния фронт предлагам за парламентарен секретар господин Юлиан Ангелов.
За Комисията за Правилника предлагам господин Христиан Митев и Искрен Веселинов.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: От групата на „Български демократичен център” – господин Румен Йончев.
РУМЕН ЙОНЧЕВ (БДЦ): Уважаема госпожо Председател, радвам се, че възприехте нашето присъствие в залата.
От името на нашата група предлагам за временен парламентарен секретар народния представител Чавдар Пейчев.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
От партия „Атака” е постъпило писмено предложение.
Господин Сидеров, да го обявя ли, или ще го направите Вие?
За секретар от името на Парламентарната група на „Атака” се предлага госпожа Калина Балабанова.
И от групата на АБВ.
ИВАЙЛО КАЛФИН (АБВ): Уважаема госпожо Председател, нашето предложение за парламентарен секретар от групата на АБВ е за народния представител Иван Пенков Иванов. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Постъпили са 8 предложения за временни секретари на Народното събрание, както следва: господин Александър Ненков, господин Георги Търновалийски, господин Айхан Етем, господин Димитър Делчев, господин Юлиан Ангелов, господин Чавдар Пейчев, госпожа Калина Балабанова и господин Иван Пенков Иванов.
Има ли някой, който желае да вземе отношение? Не.
Гласуваме, колеги.
Гласували 219 народни представители: за 219, против и въздържали се няма.
Предложението е прието единодушно.

Преминаваме към:
ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗБИРАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПРОЕКТ НА ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
По нея вече някои от политическите сили представиха номинациите си.
От името на вносителите давам думата на господин Цветанов.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо Председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Министър-председател, дами и господа министри! Предложението за Временната комисия от Политическа партия ГЕРБ: за председател – Красимир Ципов, за членове – Алтимир Адамов, Веселин Вучков, Данаил Кирилов, Десислава Атанасова, Димитър Лазаров и Цвета Караянчева. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря, господин Цветанов.
Преди това ми позволете да Ви запозная с Проекта на решение за избиране на Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание:
„Народното събрание на основание чл. 73 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
1. Създава Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание в състав от 20 народни представители, от които: от Парламентарната група на ГЕРБ – 7 народни представители, от „БСП лява България” – 3 народни представители, от Движението за права и свободи – 3 народни представители, от Реформаторския блок – 2 народни представители, от Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) – 2 народни представители, от Коалиция от партии „България без цензура” – 1 народен представител, от „Атака” – 1 народен представител, и от Коалиция „Алтернатива за българско възраждане” – 1 народен представител.
2. Избира ръководство и състав на Временната комисия, както следва:
Председател: ...
Членове: ...
3. Комисията се избира за срок от три седмици.”
Постъпили са предложения от три политически сили от трибуната. Партия „Атака” писмено е предложила кандидатурата на господин Явор Нотев за член на комисията.
От останалите политически сили – заповядайте, господин Йончев.
РУМЕН ЙОНЧЕВ (ББЦ): Благодаря Ви, госпожо председател.
Ние предлагаме Явор Хайтов за член на комисията.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: От Движението за права и свободи, заповядайте.
ТУНЧЕР КЪРДЖАЛИЕВ (ДПС): Уважаема госпожо Председател, уважаеми господин Премиер, уважаеми дами и господа министри! От името на парламентарната група Ви предлагам следните три имена за членове на комисията: господин Алиосман Имамов, господин Хамид Хамид и господин Четин Казак. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: От името на Реформаторския блок – госпожо Кунева.
МЕГЛЕНА КУНЕВА (РБ): Двама души от името на Реформаторския блок: Димитър Делчев и Петър Владиславов Славов, роден
1975 г., юрист.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви. От „Атака” – казахме.
Заповядайте, господин Калфин. (Реплики.)
От името на Патриотичния фронт постъпиха писмено...
ИВАЙЛО КАЛФИН (АБВ): Уважаема госпожо председател, предложението на Парламентарната група на АБВ е за народния представител господин Светослав Белемезов. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Постъпили са 20 кандидатури – толкова, колкото е проектът за решение на комисията. Тъй като не гласувахме първо проекта за самото решение, избързахме с номинирането на кандидатурите, откривам общ дебат по проекта за решение и по направените персонални кандидатури.
Не виждам желаещи за изказване.
Подлагам на гласуване Проекта на решение за избиране на Временна комисия за изработване на Проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание, така както Ви запознах с него и с направените предложения от парламентарните групи, в това число и персонално за председател в лицето на господин Красимир Ципов.
Режим на гласуване.
Гласували 218 народни представители: за 217, против няма, въздържал се 1.
Временната комисия за изработване на Проект на правилник е приета.

Следва:
ПРЕКРАТЯВАНЕ ПЪЛНОМОЩИЯТА НА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ.
Постъпило е заявление от господин Христо Иванов Белоев, в което се казва:
„С Решение № 1317-НС от 10 октомври 2014 г. на ЦИК съм обявен за избран народен представител в Четиридесет и третото народно събрание.
Няма да полагам клетва като народен представител и желая пълномощията ми като народен представител да бъдат прекратени”.
Предлагам на Вашето внимание служебен Проект на решение за прекратяване пълномощията на народен представител:
„Народното събрание на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
Прекратява пълномощията на Христо Иванов Белоев като народен представител от 19. многомандатен изборен район – Русенски”.
Мнения, становища – няма.
Режим на гласуване.
Гласували 204 народни представители: за 199, против 2, въздържали се 3.
Предложението е прието.
Няколко съобщения относно създаването на парламентарни групи.
В Деловодството на Народното събрание са постъпили следните заявления от името на парламентарните групи.
От името на Политическа партия ГЕРБ:
„Уважаема госпожо Председател, на основание чл. 12 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание бе проведено общо събрание на народните представители, избрани от многомандатни избирателни райони с регистрация на Политическа партия ГЕРБ на проведените парламентарни избори на 5 октомври 2014 г.
Събранието на избраните на 27 октомври 2014 г. реши:
Образува Парламентарна група на народните представители, избрани с регистрация на ПП ГЕРБ на проведените на 5 октомври 2014 г. парламентарни избори.
Името на парламентарната група е: „Парламентарна група на Политическа партия ГЕРБ”.
Ръководството на парламентарната група е в състав: председател – Бойко Методиев Борисов, заместник-председатели – Цветан Генчев Цветанов и Красимир Любомиров Велчев, секретар – Цвета Вълчева Караянчева.”
Приложен е препис от решението на групата с подписи на членовете й.
По реда на постъпване на заявленията от политическите сили – от Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”:
„РЕШЕНИЕ
на народните представители, избрани в Четиридесет и третото народно събрание от
Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” за създаване на парламентарна група
На 26 октомври 2014 г. народните представители от коалицията решиха:
Създават парламентарна група от 19 народни представители с наименование: „Патриотичен фронт”.
Избират ръководство на парламентарната група в състав: председател – Валери Симеонов, заместник-председатели – Валентин Касабов, Искрен Веселинов и Полина Карастоянова, секретар на групата – Юлиан Ангелов”.
Предлагат от името на парламентарната група, това вече е факт, за заместник-председател господин Красимир Каракачанов.
Възлага се на ръководството на Парламента да извърши необходимите правни и фактически действия по регистрирането на парламентарната група в Народното събрание.
Следващата по време в Деловодството заявка за образуване на парламентарна група е от Партия „Атака”, в която се казва, че „На 25 октомври 2014 г. се състоя заседание на народните представители, избрани на изборите, проведени на 5 октомври 2014 г. с листите на Партия „Атака”, които решиха: на основание чл. 12 и чл. 13 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание да образуват парламентарна група, наречена „Парламентарна група на Партия „Атака”.
На същото заседание парламентарната група избра следното ръководство: председател – Волен Николов Сидеров, заместник-председатели – Десислав Славов Чуколов и Станислав Тодоров Станилов.”
Съставът на парламентарната група е изписан с подписите на членовете й.
Следващо по време в Деловодството е заявлението на Реформаторския блок, където се казва:
„Днес, 17 октомври 2014 г. ние, народните представители в Четиридесет и третото народно събрание, избрани от Коалиция от партии „Реформаторски блок”, поименно упоменати, взехме следното
РЕШЕНИЕ:
Създаваме парламентарна група на Коалиция от партии „Реформаторски блок” в Четиридесет и третото народно събрание”.
Тук има повече решения…
И протоколът от общото събрание на Парламентарната група „Реформаторски блок” от 26 октомври 2014 г.:
„В присъствието на членовете на парламентарната група, при обявен дневен ред, е прието следното
РЕШЕНИЕ:
Избира двама съпредседатели на Парламентарната група на Реформаторския блок, както следва: Меглена Кунева и Радан Кънев”.
В следваща точка от решението на този протокол са избрани четирима заместник-председатели на Парламентарната група на Реформаторския блок, както следва: Борислав Великов, Борислав Миланов, Корман Исмаилов и Николай Ненчев.
За секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок е избран Димитър Делчев, който е предложен и вече е избран и за секретар на Народното събрание.
Тук има и други решения, които са извън тези, които подлежат на съобщаване по настоящия ред.
Следващата по време заявка за създадена парламентарна група е от името на Коалиция АБВ – „Алтернатива за Българско възраждане”. В нея се казва, че на 27 октомври 2014 г. народните представители на Коалиция АБВ – „Алтернатива за Българско възраждане”, са провели общо събрание със следните решения:
„1. Образуват парламентарна група на народните представители, избрани с листата на Коалиция АБВ – „Алтернатива за Българско възраждане”, на проведените на 5 октомври 2014 г. избори за народни представители в Четиридесет и третото Народно събрание.
Наименованието на парламентарната група е Парламентарна група АБВ.
Ръководството на парламентарната група е в състав: председател – Ивайло Георгиев Калфин; заместник-председатели – Борислав Михайлов Борисов, Михо Димитров Михов; ковчежник – Иван Славов Иванов.
Възлага се на председателя да извърши необходимите правни и фактически действия по регистрация в регистъра на Народното събрание.”
Следва уведомлението от партия Движение за права и свободи:
„Днес, 27 октомври 2014 г., се проведе заседание на народните представители от Политическа партия Движение за права и свободи със следния дневен ред и приети решения:
Избира ръководство на Парламентарната група на Движението за права и свободи в състав: председател на групата – господин Лютви Ахмед Местан; заместник-председатели – Тунчер Мехмедов Кърджалиев, Ферихан Илиязова Ахмедова, Станислав Димитров Анастасов.”
За секретар на Парламентарната група на Движението за права и свободи групата е избрала господин Четин Хюсеин Казак.
Предложението от БСП лява коалиция... (Шум и реплики.)
Лява България, извинете ме.
Решение от 21 октомври 2014 г.:
„На основание чл. 41, т. 2 от Устава на БСП и Раздел ІІІ от Договора на Коалиция БСП лява България общото събрание на народните представители
Р Е Ш И:
Образува Парламентарна група на народните представители, избрани с листата на Коалиция от партии „БСП лява България” на проведените на 5 октомври 2014 г. избори за Четиридесет и трето Народно събрание.
Името на парламентарната група е „БСП лява България”.
По т. 2 от решението: избира за председател на Парламентарната група „БСП лява България” господин Михаил Райков Миков.
За заместник-председатели са избрани господин Ангел Петров Найденов, господин Атанас Тодоров Мерджанов и госпожа Корнелия Петрова Нинова, както и трима секретари на групата: господин Желю Иванов Бойчев, господин Кристиан Иванов Вигенин и господин Чавдар Георгиев Георгиев.
Приложен е списък с подписите на групата.
Постъпило е предложение от Решение за образуване на Парламентарна група „Български демократичен център”:
„Днес, 27 октомври 2014 г., се проведе заседание на народните представители от Парламентарната група „Български демократичен център”, където са взети следните решения:
Ръководството на парламентарната група с наименование „Български демократичен център” е в следния състав:
Председател – господин Светлин Димитров Танчев;
Заместник-председатели – Кънчо Янев Филипов и Румен Маринов Йончев;
Секретар – Стефан Георгиев Кенов.”
Мисля, че всички парламентарни групи са обявили в Деловодството образуването си. По надлежния ред е съобщено в пленарната зала, и с това отиваме към приключване на днешното пленарно заседание.
Преди това две съобщения:
След края на заседанието каня всички народни представители за обща снимка на южния вход и чаша шампанско.
Следващото редовно пленарно заседание е в сряда, 29 октомври 2014 г., от 9,00 ч., с дневен ред, който ще се формира по правилата на действащия временно, към днешна дата, Правилник за организацията и дейността на Народното събрание от Четиридесет и второто Народно събрание – Председателски съвет с членове и участници в него: заместник-председателите и председателите на парламентарните групи в сряда, 29 октомври 2014 г., 8,30 ч.
Закривам пленарното заседание. (Звъни. Ръкопляскания.)

(Закрито в 17,12 ч.)Временен председател:
Стефан Данаилов

Председател:
Цецка Цачева
Форма за търсене
Ключова дума
ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни заседания