Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Георги Пирински произнесе слово пред участниците в конференция на Ротари Интернешънъл, посветена на мира на Балканите
30/08/2007

Председателят на парламента Георги Пирински произнесе слово пред участниците в конференция на Ротари Интернешънъл, посветена на мира на Балканите

30 август 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва на 30 август 2007 г. в първата от серията конференции за мир, организирана от Ротари Интернешънъл.

Председателят на парламента произнесе слово пред участниците в конференцията в София, която е на тема “Как да постигнем мир на Балканите”.
България се стреми не да въздейства, а да подпомага поддържането на атмосфера на диалог, разбирателство и взаимодействие на Балканите, подчерта в словото си Георги Пирински.

Председателят на Народното събрание посочи, че сме изправени пред някои от възможно най-сложните предизвикателства в региона – не само решаването на косовския проблем, но и създаването на стабилни демократични институции.

Балканите през вековете си спечелиха нерадостната слава на барутен погреб, на район, в който има повече история, отколкото може да поеме, заяви Георги Пирински. Той посочи, че хората, които се сблъскват заедно с трудностите на живота и природни бедствия, се научават да живеят с историята си.

Като пример за сътрудничество в региона той посочи, че българският парламент е избран за домакин на Регионалния секретариат на парламентарното сътрудничество и това е част от трансферирането на дейността на Пакта за стабилност върху структурите на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Той подчерта, че българският парламент ще работи за разширяване на подкрепата за работата на Регионалния секретариат на парламентарното сътрудничество.

Георги Пирински отново изрази съпричастност към гръцките ни съседи в изключително трудния за тях момент след опустошителните пожари в страната.

Във форума в София участват представители на всички балкански държави, на страни от Европейския съюз, САЩ, Канада, Русия, Кения, Нигерия, президентът на Ротари Интернешънъл Уилфрид Уилкинсън и други лидери на организацията.

Делегатите на конференцията обсъждаха възможностите за мирно решаване на конфликтите по света. Следващите форуми на Ротари Интернешънъл, посветени на мира в Близкия Изток и в Южна Америка, ще бъдат в Истанбул и в Мексико.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини