Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински произнесе слово при тържественото откриване на паметника на генерал Скобелев в Плевен
11/09/2007

Георги Пирински произнесе слово при тържественото откриване на паметника на генерал Скобелев в Плевен

11 септември 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва на 11 септември 2007 г. в тържествената церемония по повод откриването на паметника на генерал Скобелев в Плевен.

Георги Пирински произнесе слово и преряза лентата на бронзовата композиция, пресъздаваща знаменития руски пълководец. Автори на мемориала са руският скулптор Владимир Суровцев и архитект Виктор Пасенко. Откриването на културния проект бе в деня, в който се навършват 130 години от Третия щурм за освобождението на Плевен по време на Руско-турската война, когато воденият от ген. Скобелев дванадесетхиляден отряд превзема два редута.

На тържествената проява присъстваха народни представители, представители на правителството и местната власт, гости от Руската Федерация, признателни граждани.

В словото си пред участниците в церемонията председателят на парламента заяви:

Уважаеми господин кмете,

Ваше Високопреосвещенство,

Уважаеми господин генерал,

Колеги народни представители,

Господин министър,

Уважаеми гости от Русия,

Уважаеми господин областен управител,

Господин председател на Общинския съвет,

Уважаеми гости,

Уважаеми гражданки и граждани на Плевен,

Вече няколко месеца цялата ни страна бележи низ от незабравими исторически дати, свързани с Руско-турската освободителна война. От първия ден на преминаването на Дунава до последните дни в началото на март 1878 г. това е летопис на бойната слава на воините освободители, това е летопис и на неувяхващата българо-руска бойна дружба, на братството между двата славянски народа.

Сред този низ от дати безспорно 11 септември 1877 г. се откроява с особена сила. Тук, тези места, Зелените възвишения, както тогава са били известни, стават свидетели на победоносния пробив на войските, предвождани от ген. Скобелев, пробив в Третия щурм на най-тежката и съдбовна битка на войната - за Плевен. Пробив, който кара Осман паша да се стяга за отстъпление, несъмнено това е пробив, победа, тържество на волята за победа, на невероятното мъжество на руските воини. Победа, която е отнета на войските, както казва и самият Скобелев, не от неприятеля, а от своите...

Но, разбира се, този пробив не е случаен, той е атестат за невероятния войнски гений на ген. Скобелев. Неговата биография в 1877-78 г. е свързана с войната от Свищов до Сан Стефано. От генерал на разположение в щаба на ген. Драгомиров, той става командващ дивизия седмица след тези боеве - на 18 септември 16-та дивизия - и командва корпус вече в края на войната. Нещо повече, той се утвърждава като неповторим военен пълководец, като неповторим водач на масите.

Безспорно най-ярката проява на неговия гений е личният му героизъм, това, че той е в предните редици на битката на своя бял кон в своя бял кител. Но той е напред и в планирането на бойните действия; както свидетелства историята, той най-внимателно разработва своите операции - бидейки в Плевен той планира вече Шипка - Шейново. И не по-малко важно – той е до своите войници и в бой, и в отдих, той осигурява онази храна, която ги прави силни, той осигурява онези дрехи и обувки, които ги правят боеспособни, той осигурява онзи дух, който ги прави победители. И както свидетелства най-близкият до него ген. Куропаткин той е един от онези избраници на историята, които притежават редкия дар да увличат масите, да направляват движението на събитията, да предизвикват към себе си безгранична любов и доверие.

Днес ние имаме честта да открием паметник тук в Плевен на ген. Михаил Дмитриевич Скобелев. Генерал, който обича цяла България и когото България цяла него обича, за което свидетелстват стотиците наименовани на него булеварди, улици, паметници, паркове като този.

Днес живеем в свят, който сме свикнали да наричаме “глобализиращ се”, свят, в който България е достоен участник, член на Европейския съюз. Но и страна, която остава Черноморска държава. България е държавата, дала основата за безсмъртното дело на братята Кирил и Методий, създателите на славянската азбука, азбука, която е вече официална и за Европейския съюз благодарение на членството на България в него. Именно в този глобализиращ се свят ние чувстваме още по-остро нуждата да осмисляме собствената си история, да живеем с нея, вървейки напред.

И е дълбоко символично, че в тези дни предстои на Славянския площад в Москва също да бъде открит паметник на ген. Скобелев. Площад, който вечно помни паметта за плевенската битка, на руските гренадири; паметник, който слави братята Кирил и Методий, светите братя, дали на славянските народи писменост, станала основа на тяхната култура.

Уважаеми дами и господа,

Историята ни е ощастливила с възможността на този ден да сме тук и да участваме в това историческо дело. С този акт да засвидетелстваме отново нашата безгранична и вечна признателност над стотиците хиляди жертви, паднали за нашата свобода. Уверен съм, че този прекрасен паметник наистина ще стане един от символите на Плевен и ще бъде символ на братството между двата народа, на преклонението пред водещите личности от онова време.

Вечна памет на героите!
Вечна слава на техния подвиг!

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини